Objavljen novi broj časopisa “Srpski pregled”: Trajnost i u najtežim vremenima

Ilijana Božić
Objavljen novi broj časopisa “Srpski pregled”: Trajnost i u najtežim vremenima

BANjALUKA - “Srpski pregled”, časopis koji kontinuirano izlazi u Republici Srpskoj, u novom broju donosi više zanimljivih tekstova iz književnosti, umjetnosti, filologije i filozofije.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci i glavni urednik “Srpskog pregleda” Duško Pevulja za “Glas Srpske” kazao je da novi broj ovog časopisa odlikuju raznovrsnost sadržaja, ugledni autori, te značaj obrađivanih tema iz navedenih područja.

- Privilegovano mjesto u novom broju “Srpskog pregleda” ima filozofska rasprava Zorana Arsovića, profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, pod naslovom “Taoci na neodređeno vrijeme”. Arsović filozofskom misaonošću hrabro misli o našoj trenutnoj zbilji, čudu u kojem se našao čitav svijet. Uplašeni, kao da smo prestali misliti o korijenima pošasti sa kojom se suočavamo. Arsović joj pronalazi korijene u modernom duhu, čovjeku koji je u njegovoj vlasti i koji je umjesto spasa na svojoj zastavi istakao progres, obezduhovljeno napredovanje, pokazuje se u našim danima, u ništa - objasnio je Pevulja.

Prema njegovim riječima, Arsović lucidno prikazuje da je kriza zahvatila sam smisao čovjekovog bitisanja, i to u trenutku kada je on bahato, pomahnitalo, pomislio da sve može.

- A ne može skoro ništa! Arsović pledira za nužnost povratka Stvoritelju, od kog smo se u pomahnitaloj gordosti samodovoljnosti tako upadljivo odmetnuli. Zato on zaključuje: “Bez toga čovjek ne može nigdje, ne ide, ma koliko simulirao hod. Poreći Božju opstojnost lako je poput samoubistva. I jednako beslovesno”- istakao je Pevulja.

Naglasio je da, pored toga, “Srpski pregled” u novom broju objavljuje izbor iz poezije Sergeja Jesenjina u prevodu pjesnika Zorana Kostića, dok je u rubrici “Proza” nekoliko pripovjedaka Vuksana Kneževića koje prati i kratak analitički tekst Dragoljuba Kojčića o glavnim svojstvima proznog rukopisa ovog autora.

- Pjesnik Miroslav Aleksić napisao je autopoetički tekst pod naslovom “Slaganje vremena”, u kojem je otkrio neke od težišnih svojstava svoga poetskog glasa, a iznesene poetičke stavove potkrijepio je i sa desetak pjesama - rekao je Pevulja.

Kako je kazao, centralni “pregradak” časopisa “Studije i ogledi” zanimljiv je po zastupljenim autorima i njihovim tekstovima.

- Pjesnik Gojko Đogo i režiser Emir Kusturica pišu o Peteru Handkeu, profesor Petar Milosavljević o hrvatskoj ideji jugoslovenstva, njenom zasnivanju, realizaciji i pretpostavkama, prije svega filološkim i kulturološkim, zahvaljujući kojima je bila moguća. Irena Arsić raspravlja o odnosu srpske istoriografije prema Srbima u Dubrovniku, dok pjesnik Đorđe Nešić piše nadahnut tekst o novoj knjizi Čedomira Višnjića - ispričao je Pevulja.

Objasnio je da u stalnoj rubrici “Lik prošlosti” Ljiljana Mačkić objavljuje tekst o znamenitoj knjizi Stojana Novakovića pod naslovom “Srpska knjiga, njeni prodavci i čitaoci u 19. veku”, koja je objavljena prije tačno 120 godina, a ni danas nije izgubila svoju aktuelnost, jer je naš prostor i dalje knjižarski neuvezan i tragično rascjepkan.

- U ovom broju Matija Bećković i Miro Vuksanović prilažu prigodne tekstove povodom smrti mitropolita Amfilohija Radovića, a Ranko Popović i Zoran Kostić tekstove povodom smrti slikara Tihomira Ilijaševića - naveo je Pevulja.

Takođe, Duško Pevulja piše o knjizi Jovana Sundečića o Božidaru Petranoviću, koja je prvi put poslije sedamdesetih godina 19. vijeka preštampana u Banjaluci ove godine.

Časopis zaključuje cjelina pod naslovom “Čitanje kao preispitivanje” u kojoj su objavljeni kritički osvrti i prikaz novoizašlih knjiga.

Filologija

Pevulja je istakao da je u ediciji Filologija “Srpskog pregleda”, kao deveta knjiga, objavljena studija Milutina Mićovića pod nazivom “Njegoševa luča”.

- Čitav ovaj broj, na oko 300 stranica, potvrđuje redakcijsku opredijeljenost da sadržajem balansira između važnih slojeva naše prošlosti, naročito onih nepravedno skrajnutih, i da bude kreativni osvrt na naše vrijeme, njegovu problematiku i sliku - naveo je Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana