Objavljen 27. broj kultnog časopisa "Znak Sagite"

Branislav Predojević
Objavljen 27. broj kultnog časopisa "Znak Sagite"

BEOGRAD - Objavljen je novi, 27. po redu broj kultnog časopisa "Znak Sagite", koji donosi priče domaćih i regionalnih autora, kao i teorijsko-esejističke priloge i prikaze iz žanra fantastike i horora.

Urednik novog broja je Miodrag Milovanović (1961), urednik "Emitora", časopisa udruženja "Lazar Komarčić", koji je priredio praktično almanah smrtonosnog gabarita od 350 strana, a ne samo puki časopis.

- U novom broju "Znaka Sagite" ili bolje rečeno almanaha smrtonosnih dimenzija, možete pročitati priče pisaca iz lokala i pisac iz regiona, nešto komunističko, a nešto okultno, sve u svemu dovoljno fantastike da pregurate jesen i bez Sajma knjiga, navodi Milovanović.

Prozni blok čini polovinu broja, a otvara ga priča Adrijana Sarajlije "Terensko istraživanje", slijede "Djevojke sa susjednog krova" Veronike Santo, "Svi Krićani lažu" Nataše Milić, "Jakopus Kraut: Smena saća" Ilije Bakića, "Sedam odsto" Boška Martinovića. Blok posvećen pričama, zatvaraju "Preko rijeke", "Na pravom mjestu u krivo vrijeme" i "Utjecaj moderne tehnologije na zbacivanje seksualnog jarma" hrvatskog pisca naučne fantastike Dalibora Perkovića, s kojim je urađen i intervju. Razgovor s Perkovićem ujedno otvara drugi dio časopisa, posvećen teorijsko-esejističkim prilozima i prikazima.

Tekst "Branko Kitanović - Staljinista na krilima mašte" Miodraga Milovanovića donosi osvrt na život i djelo Branka Kitanovića, publiciste i jednog od ranih popularizatora naučne fantastike kao žanra kod nas, a odmah zatim tu je i prilog "Naučna fantastika juče, danas, sutra" upravo Branka Kitanovića. Slijede tekstovi "Gnostici, fabijanci i SF vizionari" Vladimira Đurića, dva uvoda iz omnibus izdanja romana Roberta Silverberga iz osamdesetih koje je priredio i preveo Ratko Radunović, zatim "Druga svest" u srpskoj kulturi i književnosti 19. i 2.0 veka" Nemanje Radulovića i "Poreklo pojma naučna fantastika i njegovo dospevanje na naše prostore" Miodraga Milovanovića.

Posljednje stranice časopisa donose osvrte na neka od aktuelnih izdanja fantastike. Nikola Bubanja piše o knjizi Istorija srpske naučno-fantastične književnosti XIX i XX veka Aleksandra B. Nedeljkovića, dok Dimitrije Vojnov u tekstu "Strah srpskih pisaca od budućnosti" piše o djelima Milana Mikija Aranđelovića. Na posljednjim stranicama časopisa našla su se dva teksta Ilije Bakića "Avanture kontroverznog albino antiheroja" u kojima se poznati pisac i kritičar fantastike bavi Murkokovim junakom Elrikom od Melnibonea i "Postljudi na Drvosvetu" u kojem prikazuje strip album "Lovci na nektar "Aleksandra Ristorčelija i Lorana Ženfora.

ISTORIJA

Prvi broj je izašao u martu 1993. godine i pod vlasništvom i uredništvom Bobana Kneževića (1959) tj. "Everest medija" izgurao prvih 26 brojeva i 30 godina, postavši jedan od simbola domaće žanrovske scene.

Tokom postojanja "Znak Sagite" je objavio radove skoro svih značajnih imena domaće žanrovske scene, a za njega i u njemu su pisali velikani domaće fantastike, horora i krimića poput Gorana Skrobonje, Ota Oltvanjija, Dejana Ognjanovića, Ratka Radunovića i brojnih drugih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana