Obilježen dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježio je danas dan, odnosno 52. rođendan, a tim povodom najavljene su pojedine izložbe i projekti koji će biti realizovani u ovoj godini i napravljen kraći osvrt na uspješnu 2022. godinu.

Muzej savremene umjetnosti RS prošle godine realizovao je nekoliko zaista posjećenih izložbi, a to su "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske", retrospektivna izložba Goranke Matić "Iskustvo u gužvi", izložba", te izložbe Borjane Mrđa "Dekorativna sopstva", Igora Bošnjaka "Budućnost se ponavlja više nego istorija" i Biljane Đurđević "Studija slučaja", kao i brojne prateće programe.

"U ovom posebnom danu smo realizovali i prvu zvaničnu posjetu ministarke prosvjete i kulture Republike Srpske Željke Stojičić, iskoristili smo priliku da stavimo akcenat na našu prošlogodišnju aktivnost, a to je završetak prve faze rekonstrukcije zgrade muzeja, koja je namijenjena za novi istraživački centar, biblioteku i prostore za edukaciju koje planiramo da uvodimo. Ono što za prošlu godinu moram da kažem da smo ponosni je što smo imali veliki broj posjetilaca, više od 25.000. To je poseban broj, jer se publika na velika vrata vratila u muzej nakon perioda kovida. Sada radimo na isti način kao prije pandemije"rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Ona je na događaju organizovanom povodom dana muzeja navela da će glavne izložbe ove godine biti postavka posvećena Nadeždi Petrović, te izložba Raše Todosijevića.

"U jednom velikom smo projektu, u okviru kojeg će ove godine biti obilježeno 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ministarstvo kulture Srbije je pokrovitelj tog projekta, a izložba će biti otvorena 14. februara u Narodnom muzeju Srbije. Pored Narodnog muzeja, u tom projektu su Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Galerija Nadežde Petrović u Čačku, Galerija Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki, Tiflološki muzej u Zagrebu i mi. U ovim ustanovama biće predstavljena ta reprezentativna izložba koja će biti realizovana i kod nas" gostovaće u julu, avgustu i septembru. 

Biće to prilika da i brojni učenici osnovnih i srednjih škola tokom septembra pogledaju značajna djela" objasnila je Vujkovićeva i naglasila da će izložba u Čačku, rodnom mjestu Nadežde Petrović, biti otvorena 11. oktobra te da je Čačak ove godine prestonica kulture Srbije.

 

Prema riječima Vujkovićeve, jedan od najvažnijih događaja ove godine biće Noć muzeja.

"To je naša najposjećenija manifestacija kojoj se svi raduju, naročito mladi. Ove godine ćemo imati jednu posebnu i atraktivnu izložbu. To je izložba Dragoljuba Raše Todosijevića, saradnja s Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, koja nosi naziv "Sutra je ponedeljak". U okviru te izložbe za Noć muzeja imaćemo i koncert, kao i svake godine" zaključila je Vujkovićeva.

Povodom svoje prve zvanične posjete Muzeju savremene umjetnosti RS ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić osvrnula se na značaj rada ove ustanove, pohvalila dosadašnji rad i planove.

"Čast mi je što sam imala priliku obići Muzej savremene umjetnosti RS nakon prve faze rekonstrukcije i izgradnje ovog muzeja kako se on sa svim svojim kapacitetima ponudio kulturi i onome zašto je ova ustanova i specijalizovana. Raduje me činjenica da je Vlada Republike Srpske podržala ovaj projekat iz sredstava javnih investicija i odobrila značajan dio sredstava da se ovi planirani projekti realizuju. Posebno mi je drago da su ovdje stvorene pretpostavke za inkluziju kada je u pitanju mogućnost posjetilaca svih ranjivih kategorija, odnosno osoba kojima je potrebna podrška kako bi obišli sve ono što Muzej savremene umjetnosti nudi, i to je jedna dobra poruka svim građanima Republike Srpske, da smo ovdje svi jednaki i da pravimo institucije bez barijera" kazala je Stojičićeva i dodala da je raduje saradnja ustanova kulture sa obrazovnom zajednicom Republike Srpske. 

U Muzeju savremene umjetnosti RS trenutno je aktuelna izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci" koja je za posjetioce otvorena do 26. aprila.

Prijestonica kulture 

Direktorica MSURS Sarita Vujković najavila je da će ova ustanova biti uključena i u program obilježavanja prestonice kulture Srbije u Čačku. 

"Posebno želim da izdvojim da je u okviru ovog projekta grad Trebinje pozvan kao poseban grad gost i da ćemo u saradnji sa Gradskom upravom Trebinja i institucijama kulture iz ovog grada, Kulturnim centrom Trebinje i Muzejom Hercegovine, biti dio realizacije ovog programa. U okviru ovog gostovanja naša ustanova će organizovati predstavljanje naše prošlogodišnje izložbe "Budućnost se ponavlja više nego istorija" trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, najprije u Kulturnom centru u Trebinju a potom i u Galeriji Nadežde Petrović u Čačku" istakla je ona.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana