Obilježen dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
Obilježen dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

BANjALUKA - Dan Muzeja savremene umjetnosti RS obilježen je danas u prostorijama ove ustanove, a tom prilikom napravljen je osvrt na prošlu godinu, te predstavljeni planovi za ovu godinu.

U protekle dvije godine Muzej savremene umjetnosti uspješno je realizovao nekoliko izložbi i pratećih projekata, a s velikim željama, namjerama i planovima započinju i ovu godinu.

- Ova godina za nas jeste veliki izazov, jer smo u procesu pripreme nove, stalne postavke. Želja nam je da predstavimo nove vizije, novi izgled, s novom bibliotekom i čitaonicom i istraživačkim centrom - rekla je direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS, Sarita Vujković, koja ja najavila nekoliko izložbi koje će ove godine biti realizovane u ovoj instituciji.

Ona je rekla da će naredni period biti fokusiran na saradnju s Muzejom savremene umetnosti iz Beograda, a prva najavljena izložba biće izložba fotografija Goranke Matić, koja bi trebalo da bude otvorena 10. marta.

- Ona je jedna od najznačajnijih fotografkinja od perioda osamdesetih do danas. Vjerujem da ćemo uživati gledajući te radove i prisjećajući se nečega što je bio sastavni dio našeg života tog vremena - rekla je Vujkovićeva govoreći o izložbi Matićeve.

Osim izložbe Matićeve, u MSURS ove godine trebalo bi da budu realizovane izložbe Biljane Đurđević, koju će raditi kustosi Muzeja savremene umetnosti iz Beograda i kustos MSURS Mladen Banjac.

- Ono što nam je u velikom fokusu ove godine jeste i rad na našoj sceni i predstavljanje umjetnika s našeg prostora, iz Srpske, tako da smo odlučili da najznačajniji termin za izložbu bude maj, a u tom periodu predstavićemo radove umjetnika iz Trebinja Igora Bošnjaka, kao i umjetnice iz Banjaluke Borjane Mrđe - navela je Vujkovićeva i dodala da je važna saradnja s institucijama koje predstavljaju umjetnost između dva rata, te da su takve izložbe kod nas posjećene.

Prema njenim riječima, banjalučka publika voli izložbe posvećene starim srpskim slikarima, što je samo jedan povod da prirede jednu takvu izložbu u saradnji s Galerijom Matice srpske.

- Ove godine u septembru ćemo da otvorimo jednu značajnu izložbu, koja će da bude naša poveznica s Novim Sadom koji je ove godine Evropska prestonica kulture. Imali smo izuzetnu saradnju s Galerijom Matice srpske, i smatrali smo da je veoma važno da ove godine gostuju kod nas sa izložbom „Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u delima Galerije Matice srpske“ koja predstavlja 37 najznačajnijih srpskih slikara - zaključila je Vujkovićeva.

Povodom obilježavanja Dana muzeja,  priređena je i promocija publikacije „Inventure 2021/2022“, a viši kustos Odjeljenja za programske i edukativne djelatnosti Mladen Banjac osvrnuo se na sadržaj publikacije, te na izazove s kojima su se susretali tokom prethodne dvije godine.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, Tanja Đaković čestitala je zaposlenima Dan muzeja, te naznačila da je ova ustanova uspješno realizovala niz aktivnosti i u najizazovnijim vremenima za život, ali i za umjetnost, te da je jedna od krovnih institucija kulture u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana