Obilježen dan Muzeja Republike Srpske

I.B.
Obilježen dan Muzeja Republike Srpske

Banjaluka - Muzej Republike Srpske obilježio je večeras 89 godina postojanja svečanim otvaranjem izložbi “Sveti zaštitnici zemlje ruske” i “Rusko čudo”, Moskovskog državnog objedinjenog muzeja- nacionalnog parka (MGOMZ). Otvaranje ovih izložbi na Dan Muzeja RS rezultat je međumuzejske saradnje Muzeja RS i Državne ustanove za kulturu grada Moskve.

Direktor Muzeja Miladin Savić kazao je da ne treba zaboraviti prvog direktora, slikara i akademika Spiridona Špiru Bocarića čovjeka koji je postavio temelje sadašnjeg Muzeja i sakupio preko 10.000 predmeta za vrlo kratak period.

- Muzej RS je i pored teških momenata kroz istoriju zemljotresa i ratova sve pravazišao i danas predstavlja najsvjetliju instituciju kulture u zemlji Srpskoj- rekao je Savić i dodao da je Muzej postao ozbiljna institucija sa sedam organizacionih jedinica i pet odsjeka.

Zamjenik direktora MGOMZ Kovalj Maksim Borosavič istakao je da je palata  remek -djelo ruske drvene arhitekture, tvorevina talentovanih majstora koju su nazivali “Osmo čudo svijeta”. Izložbu je otvorila načelnica Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa RS Milica Kotur.

Program će biti nastavljen i sutra, kada će članovi ruske delegacije, Kovalj Maksim Borisovič i Knjazova Svetlana Jurjevna stručnjak odjeljenja muzejskih zbirki održati predavanje “ Spomenici arhitekture i istorija Moskovskog državnog muzeja- rezervata Kolomenskoje-Izmajlovo-Ljubljino”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana