Obdanište i muzej obilježili jubilej prvog pisanog pominjanja grada

Srna
Obdanište i muzej obilježili jubilej prvog pisanog pominjanja grada

Doboj - Mališani Predškolske ustanove "Majka Jugovića" iz Doboja organizovali su večeras priredbu pod nazivom "Grade moj - srećan ti rođendan" u okviru završnog programa obilježavanja 600 godina od prvog pisanog pomena Doboja.

Direktor ove ustanove Slavica Živković rekla je da se oko 100 mališana svih uzrastnih grupa zajedno sa vaspitačima predstavilo Dobojlijama izvodeći pjesme, plesne igre, igrokaze i recitale.

Živkovićeva je navela da se večerašnjom priredbom završavaju aktivnosti ove ustanove u okviru programa obilježavanja prvog pisanog pomena grada.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je da ovakva ljubav prema svome gradu iskazana od najmlađih najbolji je dokaz da Doboj ima budućnost.

Priredba je održana u Velikoj Sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Svoj doprinos u proslavi 600 godina od prvog pisanog pomena grada Doboja dao je i Regionalni muzej u Doboju koji je večeras organizovao izložbu pod nazivom "Tvrđave na Bosni".

Kustos-arheolog Aleksandar Jašarević rekao je da je predstavljena izložba pokretnog arheološkog materijala sa Dobojske, Doborske i Maglajske tvrđave.

Arheološki materijal sa tvrđava potiče sa istraživanja koja je dobojski Muzej u saradnji sa institucijama zaštite kulturnog nasljeđa provodio u posljednjih 50 godina.

Jašarević je rekao da najveći dio materijala, od kojih pojedini predstavljaju jedinstvene i dragocjene primjerke kakvi nisu poznati iz ostalih dijelova BiH, nikad nije publikovan.

On je istakao da je dobojska Tvrđava najmanje istražena i sa najmanje podataka o njenom značaju i istoriji. /kraj/alu/dad/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana