Nušić nas i danas poznaje bolje nego mi sebe

Ratomir Mijanović
Nušić nas i danas poznaje bolje nego mi sebe

Trebinje - Svijet Nušićeve Ministarke, smješten iza zatvorskih rešetaka, gdje se, u formi pozorišta u pozorištu, protagonisti igraju predstave pred zamišljenom publikom političara iz vlasti, dok iznad njih, kao pedagoška opomena ili ironični komentar, stoji parola da "marljivo učenje i pošten rad daju svijetlu budućnost".

Takvo čitanje i postavku klasika srpske komedije, doživjela je publika u subotu uveče u Kulturnom centru Trebinje, gdje je premijerno izvedena predstava "Ministarka" u režiji Željka Miloševića u produkciji Gradskog pozorišta Trebinje.

U prvoj ovogodišnjoj premijeri, asistent reditelja bio je Vladan Popović, a svoje glumačke kreacije pokazali su članovi ansambla Gradskog pozorišta.

- Nušić je, bojim se, stalno nama važan i sveprisutan. Poznaje i nas u 21. vijeku bolje nego što mi poznajemo sebe. Zato je Nušić i danas velika inspiracija za svakog ko se bavi pozorištem -  ističe Milošević.

Kao reditelju, kako kaže, izazov mu je bio kako prilagoditi tekst da ga igraju srednjoškolci, osnovci i studenti, da savladaju "sve one krupne ili usputne Nušićeve karaktere, a pri tom da se u predstavi ne izgubi ono što je Nušić želio reći".

- Čini mi se da Nušića nismo izgubili, a isto tako, da su i naši glumci na jedan lijep način, uprkos skromnom životnom i pozorišnom iskustvu, predstavu donijeli na scenu -  kaže reditelj, zadovoljan premijernom izvedbom, ali i reakcijama trebinjske publike.

Predstava već dobila poziv za učešće na omladinskim festivalima u Travniku i Konjicu.

- Bez obzira što se radi o omladini i u principu o omladinskoj predstavi, čvrsto stojeći na zemlji tvrdim da svemu onome što smo vidjeli posljednjih godina na Festivalu festivala u Trebinju, ova predstava može biti apsolutno konkurentna. Tako da očekujem da ona zaigra i na festivalu u Trebinju -  ističe reditelj.

Utisci glumaca

Mlada glumica Katarina Ćorović, kaže da je proces nastanka ove predstave bio naporan i težak, jer su ovom predstavom pokušali da pokažu kulturu grada koja se godinama nipodaštava. Njen kolega Igor Rončević se prvi put pojavio na daskama koje život znače i kaže da mu se svidio način rada i da bi želio da nastavi sa glumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana