NUBRS: Najčitanija Deca Bestragije

Aleksandra Madžar
NUBRS: Najčitanija Deca Bestragije

Banjaluka - "Deca Bestragije" Uroša Petrovića i "Vidovite priče" Ljubivoja Ršumovića i Dušana Petričića najčitanije su knjige u Dječijem odjeljenju "Borik" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Bibliotekar u ovom odjeljenju Milijana Bojić kaže da najmlađi čitaoci imaju na raspolaganju veliki izbor knjiga.

- Redovno obnavljamo knjižni fond. Osim obaveznog primjerka i redovne kupovine knjiga, često pravimo razmjenu djela sa bibliotekama iz Beograda i Novog Sada, a neke dobijamo na poklon. Posebno nam znače prijedlozi školaraca, pa se trudimo da nabavljamo naslove koje oni žele da čitaju - kazala je Bojićeva.

Osim školske lektire koja je obavezna, najmlađi čitaoci sa polica biblioteke najčešće uzimaju knjige popularnih i nagrađivanih srpskih pisaca za djecu Uroša Petrovića i Ljubivoja Ršumovića.

- Avantura i mističnost u knjizi "Deca Bestragije" Uroša Petrovića djeci je posebno zanimljiva. "Vidovite priče" sadrže 31 priču Ljubivoja Ršumovića i isto toliko ilustracija Dušana Petričića. Petrović kroz priču o grupi neobične djece poklanja dramatične i maštovite obrte, ali i živopisne likove koji zaista drže pažnju čitalaca - rekla je Bojićeva.

Da je djecu teško prevariti i da za njih nije lako pisati, potvrđuje i činjenica su knjige pisaca priznatih na međunarodnoj sceni najpopularnije među školarcima.

- "Vidovite priče" namijenjene su djeci, ali i njihovim roditeljima. Ova veoma zabavna, razigrana i mudra knjiga postala je omiljena svim čitaocima, bez obzira na uzrast - kaže Bojićeva.

Pisci iz RS

- Mališani rado čitaju i uvijek popularne "Ezopove basne", kao i knjige "Djevojčice uzvraćaju udarac" Roberta Takarića, "Deni prvak sveta" Sofije Dejzi, ali i naše pisce iz Srpske. Među čitanijim domaćim izdanjima su "Moć divlje oskoruše" Ranka Pavlovića, "Tačka na izletu", Predraga Bjeloševića, "Pokrivač od zvijezda" Veselina Milićevića, "U san odevena" Ivane Lakić… - kaže Milijana Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana