Novo svjetlo na srpskog nobelovca

Aleksandra Madžar
Novo svjetlo na srpskog nobelovca

Beograd - Značajan, ali i neizmjerno tužan datum, 13. mart, dan kada nas je prije 40 godina napustio veliki i neprevaziđeni Ivo Andrić, biće obilježen na zaista poseban način.

Razlog za to je ideja Sonje Mihajlov, autora i producenta dokumentarnog serijala "Biti čovek - Ivo Andrić" koji će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u režiji Miljana Glišića i po scenariju Danice Pajović u produkciji kuće "Stanković i sinovi".

Mihajlov je za "Glas Srpske" ispričala o ličnom značaju ovog projekta za nju kao autora, ali i o tome kako je dokumentarac nastao i koliko je važno da se javnost na ovakav način upozna sa likom i djelom srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

- Ideja je nastala iz potrebe očuvanja i što masovnijeg promovisanja zaostavštine Ive Andrića. Kad kažem zaostavštine, mislim na onu u vidu rukopisa, dokumenata, fotografija, književnog dela, ali svakako i na celokupnu Andrićevu diplomatsku i radnu biografiju - istakla je Mihajlov.

Neophodnu građu, kako je rekla, skupljali su na devet lokacija bivše Jugoslavije uključujući Travnik, Višegrad, Sarajevo, Zagreb, Zenicu, te Krakov i Stokholm, kao i 15 lokacija u Beogradu, gradu u kojem je Andrić najduže živio, najveća djela napisao i koji je najviše volio.

- Sva ta objedinjena građa, uz pamćenja istih od strane stručnjaka i Zadužbine Ive Andrića, Beogradskog univerziteta, Muzeja grada Beograda, Švedske akademije za književnost, Nobelovog komiteta, gledaocima treba da omogući i sigurna sam da to i hoće, dostupnost Andrićevih vrednosti u modernom i kvalitetnom TV formatu - objasnila je ona.

Ovakav pristup radu na ovom dokumentarcu, kako je rekla, daje jednu drugačiju, novu i svježiju sliku stvaralaštva i života našeg nobelovca.

- Za mene je ovo iskustvo bilo jedno od onih koje se desi čoveku kada se iskreno udubi u materiju i koji iskreno želi da razume ne samo pogled na istoriju koju izučava, već na život i duše ljudi koji su je stvarali. Andrić je unikat, jedinstven čovek kojem se stalno dešavala istorija i po tome je njegova biografija stvarno unikatna. To je čovek koji se družio sa Gavrilom Principom i u isto vreme upoznao Hitlera. Dva čoveka koji su obeležili 20. vek. Meni je bilo veliko zadovoljstvo i čast da učestvujem u ovom projektu i da objedinim sve ove ljude, umetnike, stručne saradnike, sagovornike. Nadam se da će se to videti i u samom serijalu - ponosno je ispričala autorka.

Stručni konsultant na samom scenariju je Žaneta Đukić-Perišić, autor knjige "Pisac i priča", koja je ujedno jedan od najznačajnijih biografa Ive Andrića, zaposlena u Zadužbini kao savjetnik.

- Među sagovornicima je i profesor Emir Kusturica, kao i eminentni istoričari Miloš Ković i Mira Radojević sa Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta - kazala je Mihajlov.

Takođe, napomenula je da će o ovom srpskom velikanu govoriti profesor Darko Tanasković, književnik Muharem Bazdulj, kao i urednik "Krležijane" iz Zagreba Velimir Visković, a posebno je istakla velikog majstora regularne velike lože Ranka Vujičića.

- Posle dugo vremena u ovakvom jednom formatu naći će se i akademici Radovan Vučković i Dragoslav Mihajlović. Svako od njih će na svoj način i iz svog iskustva, da li je ono lično ili na nekom drugom nivou, dati tumačenje Andrićevih ideoloških opredeljenja, diplomatske karijere i umetničkih uzora u širem smislu - naglasila je Mihajlov.

Snimanje

Prvi put poslije više od pola vijeka jedna filmska ekipa iz Srbije je snimala u Nobelovom komitetu u čuvenoj rokoko sali u kojoj se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gdje se održava ceremonija svečane dodjele Nobelove nagrade i u Gradskoj kući, gdje švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za Nobelove laureate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana