Novo sjećanje na Vojislava Lubardu

S. M.
Novo sjećanje na Vojislava Lubardu

ROGATICA - Manifestacija “Dani Vojislava Lubarde” biće održana sutra i prekosutra u Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” u Rogatici.

Prvi dan manifestacije, sa početkom u 18 časova, proteći će u kolažu podsjećanja na lik i djelo akademika o čemu će govoriti docent doktor Rade Vučićević, književni kritičar i teoretičar književnosti kao član Udruženja književnika Srbije i Crne Gore te rogatički pisci i pjesnici Milad Obrenović, Slobodan Ristović i Milun Mišo Lubarda.

U čast akademiku biće upriličeno i pjesničko veče na kome će se, uz domaće pjesnike, predstaviti i pjesnici iz Udruženja ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada i pjesnikinja Rada Novaković iz Požege u Srbiji.

I drugi dan ove manifestacije počeće u 18 časova dodjelom prigodnih nagrada biblioteke najvjernijim čitaocima odjeljenja za odrasle i dječijeg odjeljenja.

- Sve manifestacije uz Lubardine dane na gitari pratiće mladi gitarista iz Rogatice Đorđe Konjokrad. Uz to, svi posjetioci i gosti imaće priliku da pogledaju izložbu knjiga i fotografija Vojislava Lubarde i zavičajnog odjeljenja biblioteke u kojoj su novinski članci o Rogatici i oko Rogatice u periodu od 1960. do početka posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata domaćeg novinara Sretena Mitrovića, koji uvijek izazivaju posebno interesovanje posjetilaca biblioteke - navela je direktorica Narodne biblioteke Nada Radulović.

Vojislav Lubarda rođen je u Rogatici 1930. Rodnom gradu darivao je titulu jednog od najznačajnijih književnih stvaralaca iz ovog kraja i srpskog književnika uopšte. Ostao je upamćen po kultnim romanima “Gordo posrtanje”, “Pokajanje”, “Preobraženje” i “Vaznesenje” za koga je kao izgnanik iz BiH, 1989. dobio prestižnu Ninovu nagradu. Tu je i mnogo drugih publikacija i knjiga među kojim je i knjiga “Žive legende” koja je objavljena davne 1967. u izdanju sarajevske “Svjetlosti” sa osam priča o narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata, među kojima je i Rogatičanin Ratko Jovičić, rođen u selu Gučevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana