Novo izdanje romana slavnog pisca: “Sveopšta istorija beščašća” Horhe Luisa Borhesa stiže u januaru

Agencije
Novo izdanje romana slavnog pisca: “Sveopšta istorija beščašća” Horhe Luisa Borhesa stiže u januaru

BEOGRAD - Roman “Sveopšta istorija beščašća” Horhe Luisa Borhesa biće objavljen u novom izdanju na srpskom jeziku zahvaljujući beogradskoj “Laguni”.

Knjiga će se naći u prodaji u januaru, a Borhes je okarakterisana kao “veliki most između modernizma i postmodernizma u svjetskoj književnosti”.

- Borhes je silno želeo da upozna i razume svet beščasnika, osećajući da on nije samo neki poseban, izopačen i mračan deo čovečanstva, izdvojen od ostalih bedom i sirovošću, već nešto što postoji u svakom čoveku, pa i u njemu samom - saopšteno je iz “Lagune”.

Horhe Luis Borhes rođen je u Buenos Ajresu 24. avgusta 1899. Sa devet godina preveo je “Srećnog princa” Oskara Vajlda. Njegova porodica se seli u Pariz 1914, da bi kasnije prešla u Ženevu, u kojoj je Borhes naučio francuski. Pripremajući maturu interesovao se za velike pisce i filozofiju.

Na putu za Argentinu (1919) njegova se porodica zaustavila u Španiji, u kojoj je Borhes pisao i kretao se u krugovima ultraističke avangarde. Po povratku u Argentinu (1921) učestvovao je u pokretanju više časopisa sa nekoliko mladih pisaca koji su se okupljali oko M. Fernadesa. Putovanjem u Evropu 1923. otpočeo je period bogate spisateljske aktivnosti.

Ostao je zapamćen po svojim zbirkama priča, kao što su: “Univerzalna istorija beščašća” (1935), “Maštarije” (1944), “Alef” (1949), “Brodijev izvještaj” (1970) i “Knjiga od pijeska” (1975).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana