Novo izdanje romana “Moravska noć” Petera Handkea na srpskom jeziku 

Aleksandra Glišić
Novo izdanje romana “Moravska noć” Petera Handkea na srpskom jeziku 

BEOGRAD - Roman “Moravska noć”, aktuelnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, dobija novo izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući beogradskoj “Laguni”.

Okarakterisan kao najbolje Handkeovo djelo i veličanstveni autobiografski roman koji definiše ulogu pisca, roman će se u januaru naći na policama knjižara.

- Porodin, centralna Srbija, nešto prije ponoći. Sedam osoba približava se obali rijeke na kojoj je usidren brod “Moravska noć”. U svoj plutajući dom pozvao ih je pisac koji je odlučio da se povuče sa književne scene. Sedmorica prijatelja ne znaju zašto su pozvani tako iznenada: neke je probudio telefon, neke kucanje glasnika na vrata ili kamenčić bačen na prozor. Još veće iznenađenje čeka ih na brodu, gdje ih ovaj ozloglašeni ženomrzac dočekuje u društvu jedne žene - dio je radnje romana.

Čitaoce romana očekuje “duga noć u kojoj će pisac pričati o svom 'kružnom putovanju' od Balkana do Španije, Nemačke i Austrije, o putu koji je prevalio u potrazi za sopstvenim korenima, ali i bežeći od žene koja ga progoni da bi mu došla glave”.

- Moćna, živopisna, ispovedna, ali istovremeno i satirična, “Moravska noć” istražuje svest i sećanja pisca na zalasku karijere, idući tragom njegovih strahova, besova i zadovoljstava, koji su neodvojivi od skorije istorije srednje Evrope - saopštio je izdavač, uz napomenu da se čuveni austrijski pisac u ovoj elegičnoj pripovijesti osvrće na svoje djelo i na 20. vijek, sukobljavajući stvarnost i sjećanje.

A. G. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana