Novine na Međunarodnom festivalu animiranog filma “Banjaluka 2023”

G.S.
Novine na Međunarodnom festivalu animiranog filma “Banjaluka 2023”

BANjALUKA - Završena je selekcija filmova za petnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art”, u periodu od 24. do 28. oktobra.

Kako su saopštili organizatori, na konkurs su ove godine pristigla 523 animirana filma iz 42 države svijeta.

- Selekciona komisija odabrala je 33 filma u Veliki takmičarski program, u Studentski takmičarski program 19, Dječiji takmičarski 12, a program Panorama 19 i Eks Ju panorama osam filmova. Tradicionalno, najviše filmova pristiglo je iz Francuske, Španije, Rusije, Portugalije, Poljske i Hrvatske - saopštili su organizatori.

Prema njihovim riječima, ovogodišnje izdanje festivala donosi i određene novine.

- Prvi put se izdvaja kategorija studentskog animiranog filma kao zasebna kategorija s ciljem da se dodatno pospješi i afirmiše rad studenata animacije - naveli su u saopštenju.

Naglasili su da će ovaj program posebno biti interesantan za studente animiranog filma Akademije umjetnosti u Banjaluci, jer predstavlja presjek najboljih studentskih animiranih filmova u svijetu koji su pristigli na konkurs festivala.

Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci, koji je osnovan 2008. godine, tokom dosadašnjih izdanja ugostio je brojne svjetski poznate majstore animacije.

Kroz raznovrsne programe prikazano je nekoliko hiljada animiranih filmova u Banjaluci, ali i drugim gradovima Republike Srpske i BiH.

Organizaciju ovogodišnjeg festivala finansijski su podržali Audio-vizuelni centar Republike Srpske (AVCRS) sa 15.000 KM i grad Banjaluka sa 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana