Novi trendovi spasavaju teatar

Aleksandra Madžar
Novi trendovi spasavaju teatar

Banjaluka - Na daskama teatara širom svijeta danas će biti obilježen Svjetski dan pozorišta, uz tradicionalno čitanje poruke, koju je ove godine uputio južnoafrički autor i reditelj Bret Bejli.

On je poručio da gdje god postoji ljudsko društvo tu se može i osjetiti neukrotivi duh predstave.

Narodno pozorište Republike Srpske ovaj značajan dan obilježiće izvođenjem dvije predstave. Na velikoj sceni nacionalnog teatra večeras u 20 časova ansambl će izvesti komad "Narodni poslanik" Branislava Nušića u režiji Nikole Pejakovića. Istovremeno na festivalu "Dani komedije" u Bijeljini glumci Narodnog pozorišta RS odigraće komediju "Žiranti" Mareja Ćuluma, koju su režirali Željko Stjepanović i Aleksandar Pejaković.

Pozorišni stvaraoci, koji najiskreniji dio sebe ostavljaju na sceni, osvrnuli su se na položaj pozorišta danas i probleme sa kojima se ono suočava.

- Pozorišta iz regiona trebalo bi da se više povežu sa evropskim i svjetskim teatrima. Trebalo bi da se ugledaju na nove trendove. Najveći problem je konvencionalnost i staromodni pristup pozorištu, koji je u velikoj mjeri prisutan kod nas. Teatar mora da nudi spektakl. Mislim da i naša publika očekuje nešto novo - istakao je glumac Željko Erkić.

Smatra da za velike promjene nije potreban veliki novac.

- Najvažnija je organizacija, koja bi imala zadatak da novac usmjerava tako da se na kraju donese dobit za pozorište, kulturu, državu i pojedinca - naglasio je on.

Reditelj koji režira prvu operetu u Republici Srpskoj "Orfej u podzemlju" Goran Damjanac je rekao da je pozorište uvijek u krizi.

- Suočava se sa finansijskim problemima, ali i medijima, koji su mnogo moćniji od njega, a to su internet i televizija. Bez obzira na sve to, teatar je uvijek u prednosti, jer ima živog čovjeka na sceni - kazao je Damjanac.

Da je pozorište velika drevna magija, koja nikada neće nestati, naglasila je glumica Dragana Marić.

- Najveći problem je u medijima. Rubrike o kulturi i pozorištu sve su manje. Pozorišne kuće treba da prate trend i ritam današnjeg društva i vremena. Samo tako će doći do svakog pojedinca i privući ga onome što duboko leži u svima nama. A to je istinska potreba da se bude dio zamračenog gledališta, koje će osjetiti život, magiju i radost - zaključila je Marićeva.

Degradacija

- Ono što mi danas najčešće imamo priliku da vidimo u pozorištima nije ništa drugo do kulturna dekadencija. Pojedini, svojom nestručnošću, nerijetko svojom nekulturom srozavaju instituciju pozorišta. Neophodne su promjene. Ne manjka kreativnosti. Problem dolazi od same institucije. Takvo stanje reflektuje se upravo na kvalitet rada. Međutim, ja vjerujem u pozorište. Ono je živa umjetnost - rekla je mlada glumica Nataša Perić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana