Novi prostor za umjetnost

Aleksandra Madžar
Novi prostor za umjetnost

Banjaluka - Finalnim tehničkim opremanjem Multimedijalnog centra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske uspješno je završena prva faza "Multimedia Art Projecta".

Potvrdila je ovo za "Glas Srpske" direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković.

Cilj ovog projekta je stvaranje platforme za dijalog između umjetnika i profesionalaca, učesnika i lokalne zajednice.

- Veoma je bitno da se obrazuju i animiraju kako studenti tako i lokalno stanovništvo, da se razmijene iskustava i uspostavi komunikacija sa potencijalnim partnerima i učesnicima u budućem programu - istakla je Labović-Marinković.

Podsjetila je da je ovo dvogodišnji projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- Prva faza podrazumijeva uspostavljanje multimedijalnog centra u svrhu stvaranja uslova za kvalitetniju umjetničku produkciju, rezidens boravke, radionice, prezentacije projekata/umjetnika, predavanja, promocije, kao i unapređenje ukupnog kvaliteta programa MSURS-a - dodaje Labović-Marinković.

Do sada su u okviru "Multimedia Art Projecta" u ovoj godini organizovani "Flaster - Graffiti Jam", te izložba "Flaster 03: Mind Movements", na kojoj je učestvovalo deset umjetnika iz Srbije, Hrvatske, BiH, Mađarske i Rusije. Projektom je obuhvaćen i dvosedmični rezidens švajcarskog umjetnika Sebastijena Verdona, poslije čega je otvorena njegova izložba "Times".

Posjetioci Muzeja savremene umjetnosti RS imaće priliku da od 26. decembra pogledaju izložbu "Vrt uživanja" akademskog slikara Mladena Miljanovića. Riječ je o postavci kojom je ovaj mladi umjetnik predstavljao BiH na 55. venecijanskom bijenalu, koje će biti zatvoreno 24. novembra.

Radionica

- Do kraja ove godine biće realizovani i video-radionica i predavanje, dok u 2014. godini očekujemo da Multimedijalni centar sa svojom ponudom funkcioniše u punom kapacitetu - najavila je Ljiljana Labović-Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana