Novi pogled na Nadeždu Petrović

Aleksandra Madžar
Novi pogled na Nadeždu Petrović

Banjaluka - Fotografije jedne urbane i obrazovane beogradske porodice, pejzaže nastale u periodu Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, koje je načinila Nadežda Petrović kao pasionirani fotograf, a koje je autor izložbe Jasna Jovanov objedinila pod nazivom "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavka "Nadežda" predstavljena je početkom godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, a ovom izložbom obilježava se 140 godina od slikarkinog rođenja.

Izložbu fotografija najznačajnije srpske slikarke moderne na kojima je ona i model i umjetnik u četvrtak uveče otvorio je akademik Milivoje Unković.

- Otvarajući izložbu večeras sam na neki način između dva oltara. Sa jedne strane je Nadežda Petrović pred čijim djelima se poklanjam sa uvažavanjem, sa druge strane je publika koja ima dimenziju uzvišenosti i koja nam daje nadu da se za umjetnost i dalje vrijedi zalagati - rekao je Unković.

Ističe kako su učesnici kolonije "Pliva" koji su prisustvovali otvaranju izložbe na tragu Nadežde Petrović, jer je ona bila jedan od osnivača kolonije na Sićevu 1905. godine.

Unković se prisjetio svega što ga vezuje za Nadeždu Petrović i događaja iz 1978. godine kada je kao mlad slikar prisustvovao memorijalu ove umjetnice.

- Tada sam dobio nagradu za slikarstvo "Nadežda Petrović", predsjednik žirija je bio doktor Pavle Vasić, tako da je to bio veliki polet za mene kao slikara - kazao je Unković.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković naglasila je da je ovo samo još jedan lijep događaj koji je ovog ljeta zabilježen u Muzeju.

Postavka ove izložbe rodila se kao ideja upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Jasne Jovanov kojoj je ovo kao autoru bilo veliko i uzbudljivo iskustvo.

- Sticajem okolnosti došla sam do zaostavštine Nadežde Petrović uz pomoć potomaka njene sestre. Svaka fotografija je bila novo otkriće. Prepoznajući ljude, nalazeći veze meću njenim prijateljima slikarima činilo je da ovo doživim kao jedan uzbudljiv film - naglasila je Jovanov.

Dodaje da joj je posebno drago što je Muzej savremene umjetnosti RS prepoznao značaj ove izložbe.

- Izložba "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" otvara potpuno novi pogled na njeno stvaralaštvo. Svi znamo Nadeždu kao slikara, međutim, ona nije bila samo slikar. Ona je bila fotograf, pisala izvanredne likovne kritike koje su prave male rasprave o umetnosti, bila je veliki organizator kolonije u Sićevu 1905. godine - podsjetila je Jovanov.

Naglašava da je Nadežda uvijek kroz objektiv gledala kao umjetnik, te da se poigravala sa svjetlom, pozadinom, pozama prisutnih i na taj način kreirala svojevrsne umjetničke scene poput fotografija "Oko guslara" ili "Anđa pod jabukom" - ispričala je ona.

Kustos izložbe "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" u Muzeju savremene umjetnosti RS je Sarita Vujković, a postavka će biti otvorena do 1. septembra.

Posjeta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija posjetio je u petak Muzej savremene umjetnosti RS i izložbu "Nadežda". Mutabdžija je iskoristio posjetu kako bi saznao nešto više o opusu najznačajnije slikarke moderne, u razgovoru sa dr Jasnom Jovanov i predstavnicima Muzeja savremene umjetnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana