Novi Nušić iznenađenje za publiku na Sterijinom pozorju

Aleksandra Madžar
Novi Nušić iznenađenje za publiku na Sterijinom pozorju

Novi Sad - Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske izveo je dramu "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Nikole Pejakovića na prestižnom pozorišnom festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Publika je u utorak uveče glumce i djelo cijenjenog srpskog komediografa podržala dugim i jakim aplauzom, kao i neobičan rediteljski potez Pejakovića, koji je "ogolio" Nušića i njegovu priču oživio na do sada neviđen način.

Pečat na drugo festivalsko veče na ovoj značajnoj manifestaciji dali su glumci iz Srpske kroz izuzetne glumačke kreacije.

- Kritika na okruglom stolu dala je jako pozitivno mišljenje o novom Nušiću. Nisu očekivali ovakav dramaturški zaokret u igri i režiji. Bili su zadovoljni što su poslije toliko godina vidjeli suštinu i srž onoga što je nama ovaj pisac htio da kaže - rekao je umjetnički direktor i glumac Narodnog pozorišta RS Aleksandar Stojković.

On u ovoj predstavi tumači lik Tase, a kako je rekao, Nušićev komad je bio pun pogodak na festivalu.

- "Ožalošćena porodica" izmami osmijeh, koji se zaledi poslije nekoliko sekundi. Nušićev humor je gorak, jer govori o naravima koje uopšte nisu bezazlene. On nikada ne gubi na aktuelnosti, jer je ušao u srž mentaliteta naših ljudi, poznavao ih je u dušu - podsjetio je Stojković.

Reditelj je uloge povjerio i Slađani Zrnić, Željku Stjepanoviću, Vedrani Mačković-Zubović, Ljubiši Savanoviću, Nikolini Jelisavac i Marini Pijetlović.

Pejaković, koji je na scenu nacionalnog teatra Srpske postavio i "Narodnog poslanika", smatra da Nušić nije bio puki zabavljač i cinik, već ozbiljan čovjek, koji je govorio o ozbiljnim stvarima.

- On je, prije svega, poznavao život. Tako da su njegove riječi i situacije - istinite, tačne. Zato je i aktuelan, jer je bolno iskren - kazao je Pejaković, koji je radnju predstave smjestio u sadašnje vrijeme.

Ove godine Sterijino pozorje održava se u znaku velikih i važnih jubileja, 450 godina od rođenja Šekspira, 150 godina od rođenja Nušića i vijeka od početka Prvog svjetskog rata.

Na festivalu, koji će trajati do 3. juna, u selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno još osam predstava, dok će u Međunarodnom programu "Krugovi" publika imati priliku da vidi tri dramska djela. Selektor 59. Sterijinog pozorja je Igor Bojović, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu Nebojša Dugalić, Ljuboslav Majera, Boban Jevtić, Anđelka Nikolić i Slobodan Tišma.

Snaga Nušića i Šekspira

- Šta je to umela sudbina kroz Šekspira i Nušića i kakav je to poziv našem stajanju u sudbini datog nam vremena? Oni su ne bojeći se bremena hrabro stajali u bolnoj živoj izloženosti raspukle nutrine. Znali su da biti spreman znači i očekivati da te na nekoj međi, neprevagnutog ni na jednu stranu, nekakav grom sasvim u korenu raščini, zato što, ničiji i svačiji, traješ zavetovan granici, jer samim sobom ne možeš biti drugo do mesto svakog razgraničenja - rekao je glumac i član festivalskog žirija Nebojša Dugalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana