Novi naslovi hit na Glasovom sajmu

Aleksandra Madžar
Novi naslovi hit na Glasovom sajmu

Banjaluka - Da je "Glasov" sajam knjige osamnaesti put zbližio čitaoce sa knjigom, čak i u vremenu kada tehnologije, način života i nedostatak novca uskraćuju druženje sa pisanom riječju, potvrdili su književnici i književni kritičari iz Republike Srpske.

Istakli su da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe velika imena svjetske i domaće književnosti, te su, kako su rekli, zadovoljni ovogodišnjom smotrom pisane riječi.

- Na Sajmu se može naći dosta novih uzdanja, objavljenih u posljednjoj godini, a i cijene su povoljne. Mislim da je kod izdavača potrebno razviti naviku da dovedu svoje urednike, ljude koji bi animirali književni život na svom štandu, organizovali više promocija i na jedan bolji način predstavili svoja nova izdanja - rekao je književnik i predsjednik žirija za dodjelu sajamskih nagrada Ranko Pavlović.

On je podsjetio da su ostale još dvije godine do 20, jubilarnog sajma, koji bi, kako je istakao, morao da okupi još veći broj izdavača.

Slično mišljenje ima i književnik Zoran Kostić, koji je na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo promovisao zbirku poezije "Sto jedanaest". Riječ je o zbirci u kojoj je Kostić izabrao 111 pjesama koje su već objavljivane i zastupljene u antologijama.

 - Zadovoljan sam ovogodišnjim sajmom, koji se još bori i opstaje u ovoj velikoj krizi čitanja knjige i izdavaštva - naglasio je Kostić.

Ovaj književnik smatra da promovisanje knjiga na sajmu ima svoju draž, jer su na ovogodišnjoj smotri pisane riječi posjetioci zastajali i sa pažnjom slušali dok je on čitao svoje stihove.

 

Sajamske nagrade "Moštanica", "Liplje", "Gomionica" i "Stuplje", kao i nagrada "Gutemberg", izdavačima će biti dodijeljene danas u 13 časova, u pres centru dvorane "Borik". Žiri, koji će odlučivati o nagradama, radi u sastavu: Ranko Pavlović, Slavica Vasiljević-Ilić i Goran Milašin.

 

Još do ponedjeljka Banjalučani su u prilici da posjete "Glasov" Sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme, koji se ove godine održava pod motom "Knjiga na dar". Cijena ulaznice za posjetu Sajmu je, simbolično, jedna marka.

U okviru pratećeg programa večeras u 18 časova posjetioci će imati priliku da prisustvuju promociji romana "Obala" Živojina Ivkovića, dobitnika prve nagrade na konkursu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike iz Istočnog Sarajeva.

Druženje sa Ljiljanom Habjanović-Đurović najavljeno je za sutra od 11 do 14 časova, na štandu izdavačke kuće "Globosino" iz Beograda.

"Tito: Neispričane priče"

Poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš i riječki istoričar umjetnosti koji živi u Italiji Vilijam Klinger promovisali su juče na "Glasovom" sajmu knjigu "Tito: Neispričane priče", koja govori o istoriografskom djelu objavljenom poslije godina istraživanja i prikupljanja materijala.

- Nismo očekivali toliko misterija i preokreta. Sada nam se čini potpuno drugačiji. Za mene je najveće saznanje šta je bila Kominterna. To je bila jedna ozbiljna svjetska infrastruktura. Tito je bio izuzetan lik koji je uspio da digne revoluciju - rekao je Denis Kuljiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana