Novi izazov za arheologe sa Kembridža

Dragana Keleč
Novi izazov za arheologe sa Kembridža

Gradiška - Arheolozi sa Kembridža, koji se bave periodom kasne antike, zainteresovani su da uskoro segmentalno krenu sa određenim fazama arheoloških istraživanja ranovizantijskog grada na Gradini u Bakincima.

Kaže to za "Glas Srpske" arheolog Zavičajnog muzeja u Gradišci Bojan Vujinović.

- Tokom istraživanja vremenom će biti formiran međunarodni tim stručnjaka koji će raditi na ovom i drugim lokalitetima, što će nam otvoriti vrata ka ozbiljnim naučnim projektima - istakao je Vujinović.

Da ova interesovanja inostranih stručnjaka za arheološka istraživanja u Bakincima nisu usamljena, pokazuje i to da Zavičajni muzej ove godine očekuje arheološke stručnjake iz Austrije i Slovenije, kako bi kroz zajednički rad i stručne konsultacije unaprijedili rad.

Na ovom lokalitetu obavljena su sondažna arheološka istraživanja u periodu od 2012. do 2014. godine, a nastavljaju se i tokom ovog ljeta. Vujinović napominje da su, zahvaljujući međunarodnom projektu EUROFARM, koji od 2013. godine okuplja arheologe iz regiona i Evrope s ciljem istraživanja mlađeg kamenog doba na Balkanskom poluostrvu, dobili priliku da sarađuju sa velikim brojem eksperata.

Vanredni profesor za kasnu antiku na Univerzitetu u Kembridžu Suzan Hakenbek, koja se nedavno pridružila istraživanjima i obišla ranovizantijski grad u Bakincima, istakla da je veoma iznenađena veličinom lokaliteta i stanjem očuvanosti zidova.

- Tamošnji tim odradio je fantastičan posao, jer su već do sada sondažno istražili tri bazilike prema najvišim standardima - istakla je Hakenbekova.

Naglasila je da bi taj lokalitet mogao biti od revolucionarnog i presudnog značaja za razumijevanje ranog hrišćanstva u ovom regionu.

- Lokalitet u Bakincima je definitivno ogroman potencijal za arheološka istraživanja i bez sumnje će biti otkriće od međunarodnog značaja - rekla je Hakenbekova.

Tokom dosadašnjih istraživanja otkriven je dio Gornjeg grada te tri bazilike van zidina grada. Bazilike se dovode u vezu najranije sa periodom petog vijeka, a bazilike, zajedno sa utvrđenjem, činile su najvjerovatnije jedan kasnoantički, odnosno ranovizantijski kompleks.

Balkis

Ranovizantijski grad u selu Bakinci dovodi se u vezu sa gradom Balkisom, koji se prvi put pominje u ljeto 597. godine, u naletu avarske vojske pod vođstvom vojskovođe Bajana.

- Balkis je bio regionalni centar i episkopsko sjedište u ovom dijelu nekadašnje Panonije, odnosno, današnje sjeverne Bosne - naglasio je Bojan Vujinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana