Novi Grad: Počeo Festival pozorišnog stvaralaštva

Srna
Novi Grad: Počeo Festival pozorišnog stvaralaštva

Novi Grad - Predstavom "Situacija" Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad otvoren je 2. festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Jesenko Trbojević, koji je sinoć otvorio festival, rekao je da će publika u predstavama moći da uživa svaki drugi dan do 5. septembra, a biće odigrane i tri predstave za učenike.

On je dodao da je, zahvaljujući podršci opštine Novi Grad, ulaz za sve predstave besplatan.

Izvršni direktor Teatra "Scena" iz Novog Grada Srećko Marčeta rekao je da će u takmičarskom dijelu biti izvedeno devet i u revijalnom jedna predstava, te da je festival podijeljen u dva dijela - pozorišni i srednjoškolski.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija biti održavana i u budućnosti uprkos finansijskim poteškoćama, jer vlada interesovanje publike, ali i pozorišta za učešće.

Predsjednik žirija festivala, režiser i glumac Željko Kasap kaže da je dobro što je mrkonjićko pozorište otvorilo festival, jer je riječ o amaterima koji se u posljednjih nekoliko godina na ovim prostorima najviše trude.

"Osim što prave dobre predstave, oni su domaćini festivala pozorišta i festivala dječijeg stvaralaštva", dodao je Kasap.

Prema njegovim riječima, ovo pozorište ima idealne uslove za razvoj dramskog amaterizma, pa čak i za prelazak u profesionalizam.

Glumica u Gradskom pozorištu Mrkonjić Grad Kosa Nikolić rekla je da je predstava "Situacija" autorski projekat Dubravke Nikolić. "Predstva je satira koja govori o mladim ljudima u različitim situacijama koji traže ljubav svog života ili posao, te o prilikima i neprilikama sa kojima se susreću na tom putu", rekla je ona.

Sutra će biti izvedena predstava Mostarskog pozorišta mladih "Mimar", u srijedu 20. avgusta predstaviće se DIS teatar Banjaluka sa predstavom "Vrati mi tu pidžamu, budalo jedna šašava", u petak 22. avgusta na programu je predstva pozorišta "Maske" iz Kostajnice "Jazavac pred sudom".

Nakon toga, 24. avgusta, predstaviće se Pozorište mladih Vitez sa predstavom "U crtu", 28. avgusta dramska radionica "Branko Ćopić" Krupa na Uni sa predstavom "Ko se boji žene još", 31. avgusta kazalište "Radoholičari" iz Dvora u Hrvatskoj sa predstavom "Zaigrane igračke", 3. septembra dramska scena SPKD Prnjavor sa predstavom "Mala princeza".

Posljednjeg dana, 5. septembra, Pozorište mladih Banjaluka izvešće predstavu "Stara tajna", a u revijalnom dijelu istog dana u čast pobjednika biće izvedena predstava Teatra "Scena" Novi Grad "Pomozite da se udam".

Festival pozorišnog stvaralaštva organizuju Teatar "Scena" i Kulturno- obrazovni centar uz podršku opštine Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana