Novi Grad: Izvedena predstava Mimar

Srna
Novi Grad: Izvedena predstava Mimar

Novi Grad - Mostarsko pozorište mladih "1974" večeras je na trgu u glavnoj ulici u Novom Gradu izvelo predstavu "Mimar" u okviru Drugog festivala pozorišnog stvaralaštva.

Predstava je posvećena mimaru - majstoru Hajrudinu koji je gradio stari most u Mostaru od 1557. do 1566. godine, ali nije zasnovana na istorijskim činjenicama.

"Priča je metafora gradnje mostova među ljudima - o tome koliko je bilo teško graditi mostove juče, koliko danas, sutra, koliko ima onih koji su protiv i koliko mi sami imamo strepnji i strahova", rekao je večeras umjetnički rukovodilac teatra Sead Đulić.

On je naveo da predstava na primjeru Hajrudina, koji je izgradio djelo svjetske graditeljske baštine, šalje poruku ljudima da idu tim putem.

Predstava je večeras uzvedena 135. put i od decembra 1997. godine u njoj je glumilo mnogo glumaca, čitavih pet anasmbala.

Osim u svim zemljama bivše Jugoslavije, predstava je izvođena u Singapuru, Hong Kongu, Egiptu, Jordanu, SAD, Velikoj Britaniji.

"U posljednje vrijeme predstavu izvodimo na engleskom jeziku, što je bio slučaj i u Novom Gradu upravo zato što želimo reći da je to univerzalna vrijednost koju razumijemo svi, jer smo graditelja smjestili u centar univerzuma", naveo je Đulić.

Teatar je u Novom Gradu nastupio treći put - prošle godine su na Prvom festivalu pozorišnog stvaralaštva izveli predstavu "U traganju za bojom kestena", ove godine u sklopu manifestacije "Evropa pred tvojim vratima" predstavu "Maslinova grana" i večeras sa predstavom "Mimar".

Drugi Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu počeo je u subotu predstavom "Situacija" Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad.

Do 5. septembra ukupno će biti izvedeno 10 predstava - devet u takmičarskom i jedna u revijalnom dijelu.

Uz podršku opštine Novi Grad Festival organizuju Kulturno-obrazovni centar i Tetar "Scena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana