Nove daske ispunjene nadom

Aleksandra Madžar
Nove daske ispunjene nadom

Banjaluka - Banjalučkom studentskom pozorištu ostvarena je najveća želja, Podrum scena u Gospodskoj ulici je zasijala novim sjajem i svojim novim pozorišnim iskrama okupala duše svih onih koji su na njoj glumili, glume i koji će glumiti.

Iskrenu radost povodom ovog lijepog događaja u kulturnom životu Srpske u četvrtak uveče sa članovima i upravom Banjalučkog studentskog pozorišta došle su da podijele mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života RS.

U ime gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, Podrum scenu Banjalučkog studentskog pozorišta otvorila je Ljiljana Radovanović i istakla da je ovo od velikog značaja za mlade umjetnike, grad i Republiku Srpsku. Pozorišna 39. sezona zvanično će početi premijerom predstave "Potop" 28. februara u 20.30 časova, a to će biti 81. premijera u istoriji Studentskog pozorišta.

Član Studentskog pozorišta još od 1986. godine, a trenutno njegov direktor, glumac Goran Jokić istakao je da je ovo istorijski dan za Banjaluku.

- Čekali smo skoro trideset godina da se opremi unutrašnjost - zidovi, vlaga, ventilacija. Dočekali smo taj dan i dugo sanjani san generacija studenata, omladinaca, srednjoškolaca, osnovaca, radnika, svih onih koji su voljeli Studentsko pozorište i bili njegovi članovi - naglasio je Jokić.

Predsjednik Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković je dodao da, iako još bez opreme, Podrum scena izgleda kao da se nalazi u raju.

- Ali ne treba zaboraviti riječi pjesme, koje kažu:

"Vrata raja nam otvori,

pa nek košta kol’ko košta,

pa nek boli kol’ko boli" - citirao je Pejaković.

Svjestan je, kako kaže, da će upravu Banjalučkog studentskog pozorišta očuvanje jedine kulturne institucije u Gospodskoj ulici u bliskoj budućnosti i "koštati" i "boljeti".

- Ipak smo srećni, jer Podrum scena trajno ostaje budućim generacijama - naglasio je Pejaković.

Iako nije mogao prisustvovati ovom svečanom događaju, čovjek koji je 1977. godine osnovao Banjalučko studentsko pozorište Bosimir Ličanin snimio je govornu poruku koja je puštena u sali.

- Mislio sam da neću doživjeti taj čas, da prostor na samom početku Gospodske ulice, koji smo dobili 1977. godine, obuče novo ruho. Zahvaljujem se gospodinu Gavranoviću, zbog čijeg je angažmana ova scena uređena. Ponosan sam na Banjaluku, na sve sadašnje članove i one koji su to bili - rekao je Ličanin.

Mnogobrojni gosti imali su priliku da uživaju u dobro poznatom, očaravajućem glasu operske pjevačice Maje Manojlović-Dobrijević, ali i u zvucima saksofona Danijela Karalića.

Član Studentskog pozorišta Jelena Kecman nije mogla da sakrije zadovoljstvo zbog ovog događaja.

- Sada imamo nešto svoje, imamo svoju publiku koja može doći u naš prostor i ponosna sam što smo domaćini večeras. Jako je bilo teško raditi sve ove godine, jer je svuda bio beton, čak i ljeti smo morali nositi džempere - ispričala je Kecmanova.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Igor Radojičić takođe je došao da pruži podršku mladim umjetnicima. Ispričao je kako je 1989. godine u ovom prostoru bio na premijeri komada "Magbet".

- Nadao sam se kada sam sad silazio ovdje da nije repriza "Magbeta" iz 1989. godine - kazao je Radojičić.

Da bi se nešto upamtilo, kako je rekao, potrebno je da se desi nešto izuzetno.

- Jedna od važnih stvari koja se desila uz taj "Magbet" uz scenografiju, jer je predstava počela na štulama, na šetalištu u Gospodskoj ulici, nije bila ni gluma, već je bila zima. Bilo je izuzetno hladno ovdje i to je bio odličan način da se upamti ta predstava za cijeli život - prisjetio se Radojičić.

Nagrade

Na svečanosti su uručene godišnje nagrade, i to "Zlatna povelja" Gradskoj upravi Banjaluka, "Zlatni indeks" gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću, kao i nagrada za životno djelo Seadu Đuliću, reditelju prve predstave "Magbet", koja je odigrana u Podrum sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana