Nova predstava u Studentskom pozorištu Banjaluka: "Žilište" povratak korijenima

Aleksandra Glišić
Nova predstava u Studentskom pozorištu Banjaluka: "Žilište" povratak korijenima

BANjALUKA - Predstava "Žilište", autorski projekat Renate Agostini, biće premijerno izvedena 22. decembra na Podrum sceni Studentskog pozorišta Banjaluka.

Režiju, koreografiju i muzički izbor za ovu koreodramu radila je Renata Agostini, a glumačku ekipu čine Jelena Stojaković, Virdžinija Ugrčić, Vladana Savić, Katarina Arnaut i Una Radulović.

- Koreodrama je izuzetno zahtjevna, a i izazov je bio napraviti koreodramu sa samo pet glumica. Ove djevojke su maksimalno dale i dušu i energiju da sve bude kvalitetno. Specifičan je sam naziv predstave "Žilište", to je arhaična riječ. Ova riječ u nekom smislu označava i naše pretke i naše korijene - kaže Renata Agostina.

Predstava je, dodaje, inspirisana tradicijom, običajima srpskog naroda, nekim istorijskim činjenicama.

- Radeći "Žilište" u glavi sam imala i književna djela "Srpska tužbalica" Zorana Kostića, "Nek pada snijeg Gospode" Rajka Petrova Noga i "Molitva" Petra Kočića. Predstavu čini 12 scena i svaka je priča za sebe, ali suština je život pet sestara - ispričala je Agostini.

Publika će, kaže, imati priliku da vidi kako junakinje priče proživljavaju rat, ali i kako se snalaze u vremenu koje su donijele poslijeratne godine.

- Na sceni se pojavljuje jedna čista, ženska emocija, predstavljena kroz pokret, a pet glumica ima zadatak da dočara kako se preživljava rat. Mjesec i po smo spremali predstavu u divnoj atmosferi - kazala je Agostini.

Mlada glumica Vladana Savić napominje da joj je "Žilište" četvrta predstava koju igra u Studentskom pozorištu.

- Koreodrama nije nešto što se često igra na domaćoj sceni i drago mi je što sam dobila priliku da budem dio ekipe ove predstave. Kroz rad na ovom komadu mnogo smo naučili od Renate Agostini. Sigurna sam da će "Žilište" probuditi snažne emocije kod publike - istakla je Savićeva.

Početak premijernog izvođenja 22. decembra zakazan je za 20.30 časova. Ulaznice za premijeru koštaju deset maraka, dok je cijena ulaznice za studente dvije marke.

Najmlađa glumica

Una Radulović je najmlađa glumica u predstavi "Žilište", a u Studentskom pozorištu Banjaluka igra već dvije godine.

- Iako smo sve glumice različitih godina u ovoj predstavi, izuzetno dobro funkcionišemo kao tim. Iako se govori o vremenu kada ja nisam bila rođena, mislim da sam uspela da dočaram tu emociju na sceni - kaže Radulovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana