Nova postavka "Vrbaska banovina" u Banskom dvoru: Stručno vođenje u određenim terminima

M. M.
Nova postavka "Vrbaska banovina" u Banskom dvoru: Stručno vođenje u određenim terminima

Banjaluka – Stalna izložbena postavka nazvana "Vrbaska banovina – obrisi, tragovi, odjeci..." ove sedmice predstavljena je javnosti u Banskom dvoru, povodom 90 godina postojanja ove ustanove kulture.

Postavka se nalazi na drugom spratu Banskog dvora, u nekadašnjem apartmanu kralja Aleksandra, a zbog velike zainteresovanosti, objavljen su termini za posjetioce.

- Obavještavamo vas da ćete u dole navedenim terminima moći posjetiti izložbu koja se nalazi na drugom spratu Banskog dvora u nekadašnjem apartmanu kralja Aleksandra. Svim posjetiocima u navedenim terminima će biti obezbjeđeno stručno vođenje kroz izložbu. Termini za posjete su utorkom i srijedom od 10 do 13 časova i od 17.30 do 20.30 časova, četvrtkom (dan za najavljene posjete) od 10 do 12 časova, petkom od 10 do 14 časova, i subotom od 10 do 13 časova - saopšteno je iz Banskog dvora o ovoj izložbi Fondacije Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine".

- Ova izložbena postavka je rezultat jednog dugotrajnog rada, porodičnog, kolekcionarskog rada koji je započela baka moje supruge Nadežde Lazarević Kovačević, banica Nada Lazarević, supruga posljednjeg bana Vrnaske banovine doktora Todora Lazarevića. Ona predstavlja nostalgično putovanje u ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od užurbane monotonije svakodnvnice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito. Vodi nas u period između dva svjetska rata, sa akcentom na Vrbasku banovinu u Kraljevini Jugoslaviji, kada su Krajina i Banjaluka, kao njen centar, nakon viševjekovnog zlostavljanja okupatora ali i zanemarivanja domaćih vlastodržaca, dobili i iskoristili priliku da pokažu šta znaju i mogu u svim segmentima života. Okosnicu postavke čini zaostavština četvrtog po redu bana Vrbaske banovine, dr Todora Lazarevića, zaostavština njegove ali i porodica sa kojima se orodio: Dobraša, Miljevića, Šoštarića, Dušanića, Petrovića -  naveo je o stalnoj postavki predsjednik fondacije Dragan Kovačević.

Govoreći o značaju ove izložbe, profesor doktor Duško Pevulja istakao je da ona svjedoči o zlatnom, blistavom dobu Vrbaske banovine.

- Ona je značajna i u ovom našem vremenu i ona će  upotpuniti ono što se zove kulturni sadržaj našeg grada u našem vremenu. Ona je dostojna Banskog dvora, njoj je ovdje mjesto - rekao je Pevulja.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović rekao je da je Banski dvor ponosan što je na 90. godišnjicu postojanja uspio da priredi izuzetnu i rijetku izložbenu postavku kao što je ova.

- Željeli smo da što dostajnstvenije proslavimo jubilej. Na ovoj izložbenoj postavci radili smo dvije godine i svjedočio sam tome lično, mnogo je strpljenja, znanja, ljubavi, posvećenosti utkano u svaki segment ove izložbe i u to će se, siguran sam, uvjeriti svi posjetioci i svi oni koji narednih dana, mjeseci i godina budu posjećivali ovu izložbu – istakao je Matović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana