Nova izložba u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske: “Rekonstrukcija” - četiri pogleda na savremenu scenu

Milanka Mitrić
Nova izložba u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske: “Rekonstrukcija” - četiri pogleda na savremenu scenu

BANjALUKA - Izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, nazvan “Rekonstrukcija”, plod je rada četvoro kustosa, a osmišljen je s namjerom da prikaže viđenja savremene umjetničke scene u Srpskoj.

Izložba “Rekonstrukcija” biće javnosti predstavljena u četvrtak u 12 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS.

- Posmatranjem i analizom savremene scene u RS uočena je brojnost umjetničkih pojava i stvaralaca, kao i raznovrsnost njihovih interesovanja, koje je nemoguće obuhvatiti u okviru jedne izložbe. U situaciji opšte izolovanosti izazvane pandemijom “kovida 19”, kustoski tim MSURS okrenuo se analizi lokalne umjetničke scene i njenim aktivnostima u prethodnom periodu, koji je posebno aktuelizovan u situaciji pandemije - naveli su iz MSURS te naznačili da je postavka razdijeljena na četiri dijela, odnosno, izdvojene su četiri dominantne teme koje su prisutne i aktuelne na globalnom nivou.

To su revolt, migracije, autorefleksija i progres, koje odabrani autori obrađuju primjenom različitih umjetničkih medija, postupaka i strategija. Četiri faze naglašavaju kontekst i problematiku savremene umjetničke prakse, a naslov “Rekonstrukcija” upućuje na rekonstrukciju u kojoj se institucija trenutno nalazi, povezujući tako želju za promjenom i napretkom i predstavljajući novi metodološki model koji ispituje teme i pojave na savremenoj umjetničkoj sceni.

- Ovako osmišljen projekat teži promociji putem gostovanja pojedinih faza u galerijama, muzejima i kulturnim centrima širom RS te u referentnim institucijama u regionu. Ovaj projekat, koji teži principu decentralizacije kulture, u formi cjeline ili u vidu pojedinačnih segmenata može da funkcioniše kao zasebna izložba - navode iz MSURS.

Autori koncepta izložbe su više kustoskinje Lana Pavlović i Žana Vukičević i kustosi Maša Čavić i Mladen Banjac.

Faza “Progres” osvrće se na najmlađu generaciju lokalnih umjetnika, a to su: Aleksandra Kuzmanović, Aleksandar Bajunović, Aleksandar Milošević, Dragana Grašar i Glorija Tubak.

- Ovaj segment izložbe istražuje odnos najmlađe generacije umjetnika prema aktuelnim društvenim i globalnim tekovinama, izražene u klasičnoj formi slikarstva kao najprepoznatljivijem umjetničkom medijumu. Cilj je ne samo pokazati poglede mladih autora nego i napraviti komparaciju sa istorijsko-umjetničkim tekovinama i pojavama nastalim u sličnim uslovima kakve nalazimo na sceni u kojoj mladi autori stvaraju - objasnio je Mladen Banjac.

Tematska cjelina nazvana “Revolt” obuhvatiće djela Milene Ivić, Diane Todić, Dragane Vidljinović, Nikole Kekerovića, Ninoslava Kovačevića i Renata Rakića.

- Odabrana djela bave se različitim temama u oblasti društvenog aktivizma kao što je položaj pojedinca u društvu i odnos društva prema pojedincu, zatim odnos prema intelektualnoj svojini i kulturnom nasljeđu, pa sve do kritike lokalnog mentaliteta - navodi Maša Čavić.

“Migracije” je naziv treće faze, u kojoj su djela Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Igora Bošnjaka, Nine Komel i Mladena Bundala.

- Bilo da je riječ o migracijama kao posljedici rata devedesetih godina, evropskoj migrantskoj krizi ili ekonomskim migracijama kao aktuelnom društvenom fenomenu u BiH, ove autore objedinjuje potreba za reagovanjem na nestabilnost, nepredvidivost i promjenljivost savremenog svijeta - objašnjava Žana Vukičević.

Naziv posljednje faze je “Autorefleksija”, a u okviru nje zastupljena su djela umjetnika koji se bave autorefleksijom i različitim senzibilnim pozicijama koje ih određuju. To su: Nada Arnaut, Viktorija Banda, Vojislav Ritan, Miodrag Manojlović, Nenad Malešević i Vesna Majstorović.

 - Ovi autori preispituju prirodu unutrašnjeg istinskog selfa različitim metodama kao što su autoportreti - fotografije predstavljene putem društvenih mreža, fotografisanje neočekivanih fragmenata i kadrova, poniranje u sjećanja i nesvjesno, pravljenje veze između autora i posmatrača, kao i autora i prirode - naglašava Lana Pavlović.

Umjetnici

- Poseban akcenat stavljen je na mlade stvaraoce koji prvi put dobijaju priliku da se predstave u okviru grupnih muzejskih izložbi i time budu pozicionirani kao aktivni činioci umjetničke scene, a u odnosu prema djelima već afirmisanih autora sa razvijenim karijerama. Izložba obuhvata radove 22 umjetnika koji su formiranjem ili djelovanjem vezani za savremenu scenu RS - objasnili su iz MSURS.

Izložba je otvorena do 25. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana