Nova izložba od sutra u MSURS: Pogled na savremenu umjetnost Čačka

M. M.
Nova izložba od sutra u MSURS: Pogled na savremenu umjetnost Čačka

BANjALUKA - Izložba "Savremena umetnost Čačka", koja obuhvata radove 16 umjetnika, različitih generacija, senzibiliteta i afiniteta, javnosti će biti dostupna od večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavka predstavlja presjek savremene umjetničke scene Čačka, a obuhvatiće oko 50 radova, koji su tematski, idejno i medijski različiti, ali funkcionišu kao skladna cjelina.

''S obzirom na to da nisu definisani tematski i problemski okviri, selekcija umjetnika se kretala u nekoliko pravaca, a osim geografske odrednice, njihov izbor je bio određen, prije svega značajem koji imaju u tokovima srpske umjetničke prakse, zbog čega im pripada određeno mjesto u aktuelnom polju savremene scene. Takođe, vodilo se računa o zadovoljavanju principa podjednake rodne zastupljenosti umjetnika i umjetnica, kao i o starosnoj strukturi, te su izborom obuhvaćeni autori mlađe, srednje i najstarije generacije'', navode iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Izložba je rezultat saradnje Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Muzeja savremene umjetnosti RS, a uspostavljena je kroz projekat "Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?" na kojem su sarađivali i sa Narodni muzejom Crne Gore na Cetinju.

''U okviru izložbe saradnja ovih institucija se nastavlja i kroz prateći projekat 30. Memorijala "Nadežde Petrović"- Masterclass "Teritorija kulture" koji će biti održan istovremeno u sve tri institucije kao i putem "Zoom" video konferencije 27, 28. i 29. oktobra'' dodaju uz MSURS.

Svečano otvaranje neće biti upriličeno, a postavka će posjetiocima, sve do 23. decembra, biti dostupna od 10 do 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana