Nova djela kruna stvaralaštva

Milan Vujić
Nova djela kruna stvaralaštva

Gradiška - Akademski slikar i vajar Borislav Prpoš stvara nova djela u živopisnom ambijentu sela Sovjak, nedaleko od Gradiške, gdje se vratio poslije petnaestogodišnjeg boravka u Parizu i Njemačkoj.

Kaže da mu rodno selo pod Kozarom daje inspiraciju da obogati svoj stvaralački opus. Prpoša smo zatekli kako u okruženju koje krasi bogatstvo prirode izrađuje svoje novo-staro djelo.

- Pošlo mi je za rukom da napravim nešto, za šta smatram da je najbolje do sada u mom stvaralaštvu. Novo-staro djelo koje radim pokloniću Gradišci, a materijalno me je podržala grupa ljudi koja je zaljubljena u moju umjetnost - kaže Prpoš.

Ne krije da je na neki način opsjednut željom da stvori neko lijepo djelo i da ostavi pečat svoje umjetnosti u Gradišci.

- Nostalgija me je vukla da se vratim na svoje ognjište iz svijeta, mada su mi bile otvorene šanse do Amerike. Međutim, smatram da najviše smisla ima da svom narodu nešto stvorim i ostavim i nisam želio da to što radim ostane na zapadu. Zato sam i odlučio da se vratim - ističe Prpoš.

Imao je mnogobrojne izložbe u Dortmundu, Kelnu, Veroni, Luksemburgu, Lincu, Bolonji, Sarbrikenu i Sarluisu, a njegove fine ukrasne staklene kompozicije, sa bogatstvom boja, kritika je uvrstila u visoki rang savremenog slikarstva.

Za najbolje rješenje enterijera školskog centra za evropsko tržište, Muzeja i banke u Sarluisu, Borislav Prpoš dobio je prve nagrade i još nekoliko priznanja.

Slave i priznanja iz gradova umjetnosti rado se sjeća. Prpoš je znanje sticao na prestižnim evropskim akademijama.

Poslije godina provedenih u inostranstvu, vratio se u rodno mjesto Sovjak, gdje uživa u bogatstvu prirode stvarajući nova djela.

Kamena suza

Kako kaže Prpoš, najviše mu je drag hrastov sto koji je postavio prije četrdeset godina i koji je i sada tu, iako nije ničim zaštićen i polako zajedno stare.

Gradiški vajar Borislav Prpoš gradu je poklonio nekoliko prekrasnih skulptura, od kojih je jedna od najpoznatijih kamena suza, koja se nalazi ispred stare gradiške opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana