Nova biografija o Edit Pjaf ruši mitove

Tanjug
Nova biografija o Edit Pjaf ruši mitove

Nova biografija o Edit Pjaf ruši pojedine mitove o ovoj poslijeratnoj francuskoj pjevačici šansona odgovarajući na pitanja da li je zaista rođena na ulici, da li je imala problema sa očima i da li je pomagala zatvorenicima tokom Drugog svjetskog rata.

"Piaf, a French Myth" (Pjaf, francuski mit) autora Robera Belere, koja će se naći u knjižarama ove nedjelje, zasniva se na pismima koje je od pjevačice primio njen prijatelj, pjesnik Žak Burža.

U Belerovoj knjizi navodi se da je Pjaf rođena kao Edit Gasion i da nije rođena na ulici kao što se ranije tvrdilo, već 15. decembra 1915. godine u bolnici Tenon u Parizu.

Dok je jedan biograf tvrdio da je hodočašćem izliječena od problema sa očima, nova knjiga kaže da nije patila od keratitisa (upale rožnjače) između treće i sedme godine.

Beler, takođe, u svojoj biografiji odbacuje tvrdnje da je pjevačica davala lažne papire zatvorenicima u njemačkim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Pjevačica, koja je preminula prije skoro 50 godina, bila je plodonosan tekstopisac i napisala je riječi za numere poput "Le Vie En Rose" i "Je Ne Regette Rien".

Godine 2007. urađen je biografski film o njenom životu pod nazivom "Život u ružičastom" za koji je glumica Marijon Kotijar dobila Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana