Nova bajka o etno-Palčiću

Aleksandra Glišić
Nova bajka o etno-Palčiću

Banjaluka - "Bajka o Palčiću", koja je premijerno izvedena juče na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, razveselila je brojne mališane, koji su uz smijeh i aplauze popratili ovu priču.

Komad Karela Novaka adaptirao je i režirao beogradski reditelj i doajen srpskog lutkarstva Živomir Joković, a muzika u ovoj etno-priči djelo je kompozitora Mladena Matovića. Scenografiju i lutke radio je Nebojša Joković, a uloge su povjerene glumcima Dječijeg pozorišta RS Božani Bijelić, Zorani Šuman, Saši Terziću i Đorđu Jankoviću.

Glumci nisu krili zadovoljstvo zbog činjenice da je najmlađa publika odlično prihvatila predstavu već na prvom izvođenju.

- Iako je ovo mala priča, ona je značajna jer mališani mogu da je razumiju od početka do kraja, a takvih predstava je veoma malo. Posebno nas raduje što Živomir Joković dolazi svake godine u ovom periodu i radi slične predstave u susret praznicima - kaže glumac Saša Terzić.

Joković se takođe osvrnuo na praznike, uz napomenu da nikada ranije nije postavljao ovu bajku na scenu.

- Bez obzira što smo ovu predstavu spremili u susret praznicima, glumci će moći da je izvode i posle jer će poučna bajka sigurno dobiti vernu publiku - kaže Joković.

Komad češkog autora Joković je obukao u etno-odjeću, a cijela priča odiše veselim ritmovima i pokretima koji su podstakli mališane da aplaudiraju tokom predstave.   

Reditelj je dokazao da i bajke koje su nebrojeno puta oživljene na sceni mogu da dobiju sasvim novu notu, ali i da se prilagode djeci predškolskog uzrasta koja nijednog trenutka nisu gubila pažnju.

Nema sumnje da će "mamin i tatin Palčić majuško" postati jedan od omiljenih likova publike koja dolazi u Dječije pozorište RS, jer uz muziku i igru stara priča postala je potpuno nova.

Interesovanje

Razigrani Palčić, mama i tata koji su naizmjenično srećni i tužni, kralj koji obožava svoju kćerku i razmažena princeza oživjeli su na sceni priču koja je zainteresovala mališane.

- Kada u sali punoj djece shvatimo da je apsolutna tišina jer svi pažljivo prate šta se dešava na sceni, imamo dokaz da smo napravili odličnu predstavu - kaže Saša Terzić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana