Note Mendelsona i Betovena za pamćenje

Glas Srpske
Note Mendelsona i Betovena za pamćenje

Banjaluka - Koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, na kojem su izvedena kapitalna djela njemačkih kompozitora Feliksa Mendelsona Bartoldija i Ludviga van Betovena, održan je u prepunoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Riječ je o Mendelsonovoj koncertnoj uvertiri "Hebridi" i "Italijanskoj" simfoniji broj četiri, kao i o Betovenovom "Klavirskom koncertu broj jedan". Nastup je na radost brojne publike održan u ponedjeljak uveče, a posjetioci su se uz pozitivne kritike prisjetili novogodišnjeg koncerta Banjalučke filharmonije.

- Pripremili smo takav program da se predstavimo kao ozbiljan simfonijski orkestar - rekla je dirigent Vanesa Kremenović.

Ona je navela da je cilj da se ovakvi kvalitetni muzički događaji pruže publici u svim gradovima koji mogu da ugoste orkestar, ali i u manjim centrima, gdje muzičari mogu doći u manjem sastavu.

I direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević kaže da je cilj da se klasična muzika "decentralizuje", da bi ovakvi orkestri mogli da nastupaju u drugim gradovima u Republici Srpskoj.

- Svi naši umetnički planovi su vrlo kvalitetno realizovani, organizacija i logistika je bila zaista odlična. Banjalučka filharmonija je pokazala da joj mesto jedinog profesionalnog orkestra u Banskom dvoru, Banjaluci i Republici Srpskoj sa pravom pripada i da je potreba za prerastanjem u javnu instituciju najaktuelnija od osnivanja 2010. godine - ističe Otašević.

Na koncertu, pod nazivom "Viva la musica", publici se predstavio i renomirani italijanski pijanista Đuzepe Bruno, koji je svirao i na prvom koncertu Banjalučke filharmonije 2010. godine.

Koncertu su prisustvovali brojni predstavnici kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Banjalučka filharmonija je osnovana januara 2010. godine, a njene članove i rukovodstvo čine mladi i priznati umjetnici iz Republike Srpske, BiH i Evrope.

Koncert je realizovan uz pomoć grada Banjaluke, Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Kabineta predsjednika RS.

Repertoar

- Dirigentkinja Vanesa Kremenović je svojim radom sa Banjalučkom filharmonijom postavila orkestar i muzičare na zaista visok nivo u odnosu na naše sviranje na početku, 2010. godine. Naš koncertni program je zaista vrlo kvalitetan i to je uobičajen repertoar svih velikih svetskih orkestara - kaže Ivan Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana