Note Betovena za rođendan

Agencije
Note Betovena za rođendan

Beograd - Beogradska filharmonija proslavila je u Kolarčevoj zadužbini 90 godina postojanja koncertom iz ciklusa "U susret jubileju", prenio je Tanjug.

Na početku koncerta, koji je održan proteklog vikenda, šef-dirigent Muhai Tang obratio se publici riječima da je to što će odsvirati potpuno neočekivano.

Salom se zaorila poznata numera "Happy Birthday to You" (Srećan rođendan), a publika je orkestar pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Poslije "čestitke" direktor Filharmonije Ivan Tasovac zahvalio je prisutnima i njihovim precima, što su pretplatnici već 90 godina, zaključivši da ne bi ni postojali bez ljubavi publike prema umjetnosti.

On je naglasio da je poslije dobrotvornog gala koncerta i donatorske večeri sa maestrom Zubinom Mehtom, napisana prva stranica knjige naziva "Istorija srpske filantropije", a da je prikupljeno 599.670 dolara od milion i po, koliko je potrebno za finansiranje prve američke turneje u istoriji orkestra, planirane za 2014. godinu.

Na svečanom rođendanskom programu je bila Betovenova Deveta simfonija, koju je orkestar izveo pod dirigentskom palicom Tanga, uz hor "Viva Box", koji je nastupio u posljednjem dijelu kompozicije Presto i soliste Sofiju Pižurica, Jelenu Končar, Sašu Petrovića i Dragoljuba Bajića.

Na kraju svakog stava publika je jakim aplauzom pozdravljala orkestar, predvođen Tangom i koncertmajstorom Tijanom Milošević.
Ciklusom "U susret jubileju" Filharmonija je tokom cijele sezone evocirala uspomene iz devedesetogodišnje istorije, a rođendanskim koncertom svečano je zatvorila sezonu.

Tekst

Tekst za vokalne dionice, koje su izveli solisti i hor, Betoven je preuzeo iz "Ode radosti", poeme Fridriha Šilera iz 1785. godine, koje je kasnije prilagodio potrebama djela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana