Nojeva barka Milivoja Unkovića za nove civilizacijske forme

Aleksandra Madžar
Nojeva barka Milivoja Unkovića za nove civilizacijske forme

Banjaluka - Skulpture "Nojeva barka", "Dijalog oblika u prostoru" i skulptura "Planetoid" koju trenutno završavam, predstavljaju seriju skulptura namijenjenih za novi park u Slatini, čija rekonstrukcija bi uskoro trebalo da počne.

Ispričao je to za "Glas Srpske" cijenjeni akademski slikar i vajar Milivoje Unković kojem su ovi radovi samo još jedan biser u nizu njegovih umjetničkih izražaja.

Unković više od mjesec stvara ove skulpture velikih dimenzija od rđajućeg čelika i debelih čeličnih ploča u firmi "Dionis" u Jakupovcima, koja se bavi obradom metala.

- Nije bilo teško pronaći inspiraciju za ove skulpture, jer mi je od početka poznata lokacija na kojoj će biti postavljene, kao i njihov odnos sa prirodom. Ove forme su nastale iz dijaloga sa prirodnim okruženjem - kazao je Unković.

Dodao je da je višemjesečni rad protekao u pozitivnoj i inspirativnoj atmosferi.

- Trenutno sam fokusiran na završetak radova na skulpturi koju sam nazvao "Planetoid". "Dijalog oblika u prostoru" i "Nojeva barka" su gotove, s tim što u mojoj barci nema životinja, ovoga svijeta, već nove civilizacijske forme. Iskreno se nadam da neće biti ponovnog potopa - rekao je kroz smijeh Unković.

Idejni projekat rekonstrukcije parka u Slatini je gotov, a kako kaže Unković, poslije završetka treće skulpture dolazi proces montaže ovih umjetničkih djela, direktno u parku.

- Planiram da do 20. juna sve bude završeno. Postavka neće biti problem, jer se tačno zna lokacija gdje koja skulptura ide. Nadam se da će to biti jedan interesantan spoj ovih formi sa prirodom - istakao je Unković.

Milivoje Unković je i skulpturu "Drvo života", koja se nalazi u parku ispred RTV Doma, radio u prostorijama firme "Dionis", tako da je nastavak saradnje bio logično plodonosan.

- Momci koji mi pomažu edukativno su daleko odmakli od onda kada smo radili "Drvo života". Raduje me što su naučili da svoje znanje i vještine obrade metala prenesu i u drugom obliku izražavanja, u umjetnosti - zaključio je Unković.

Izložba u Nevesinju

- U planu je i samostalna izložba crteža i akvarela koja će biti otvorena 8. juna u novoj Galeriji u Nevesinju. To je ciklus koji sam izlagao u Banjaluci i sa tom izložbom je otvorena LTG galerija. Dio slika iz tog ciklusa i nekoliko manjih skulptura imaće priliku da vide i ljubitelji umjetnosti u Nevesinju - kazao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana