“Noćna groznica” novi strip Eda Brubejkera i Šona Filipsa

 Branislav Predojević
“Noćna groznica” novi strip Eda Brubejkera i Šona Filipsa

NjUJORK - Tandem Ed Brubejker i Šon Filips, jedan od najslavnijih umjetničkih dvojaca američke strip-scene, najavio je svoj novi zajednički projekat “Noćna groznica”, kojim nastavljaju seriju hvaljenih krimi-noar naslova.

Uz saradnju sa njihovim stalnim koloristom Džejkobom Filipsom oni su kreirali priču o biznismenu Džonatanu Vebu, koji ne može da zaspi dok je na poslovnom putu u stranom gradu u Evropi. Dok luta ulicama, upoznaje misterioznog stranca po imenu Rajner, koji ga vodi na mračno i nasilno putovanje. Kako je najavljeno od strane izdavača “Imidž komiks” riječ je o uzbudljivom krimi-noaru, trileru sa atmosferom nalik “Doktoru Džekilu i gospodinu Hajdu”, koji priča o čovjeku koji se suočava sa tamom u sebi.

- Nakon dvije godine neprekidnog pisanja priča za serijal “Reckless”, Šon i ja smo htjeli malo da se opustimo. Sjetio sam se da me je Šon godinama molio da napišem nešto što se dešava u Evropi ili Velikoj Britaniji, da bi mogao da nacrta mjesta na kojima je zapravo bio za promjenu i odjednom mi je jedna veoma stara ideja uskočila u glavu, a premještanje priče u Evropu mi je pomoglo - rekao je Brubejker.

Poznati američki scenarista (Betmen, Kapetan Amerika, Iks-Men) i Filips su prvi put počeli da rade zajedno još 2001. godine na kultnom specijalu “Betmen: Gotam Noar”. Njihova saradnja se pokazala uspješnom i iznjedrila naslove kao što su “Kriminal”, “Zatamnjenje”, “Palp”, “Ubij ili budi ubijen”, “Fatalna”, “Velvet”, “Spavač”, koji su ovjenčani priznanjima kritike i sjajnim odzivom publike.

- “Noćna groznica” je priča inspirisana dijelom starim noar romanima, čudnim i seksi evropskim stripovima iz sedamdesetih, ova knjiga je mračno putovanje u ono što izgleda biti živ danas, ali nadamo se da je uzbudljiva i za naše čitaoce. Znam da je to najbolja vizuelna umjetnost u cijeloj Šonovoj karijeri, što se čini gotovo nevjerovatnim, ali to je istina - naveo je Brubejker.

Par je tokom prethodne dvije decenije pokazao da se savršeno nadopunjuje u svakoj saradnji. Filipsov crtež prožet sjenkama majstorski prikazuje nasilje, očaj i senzualnost Brubejkerovih noar scenarija, čineći ih vrhunskom umjetnošću u žanru krimi-stripova 21. vijeka.

Strip zvanično izlazi u junu 2023. godine.

Prevod

Na srpskom jeziku djela tandema Brubejker/Filips objavljivana su u izdanjima “Čarobne knjige” u okviru edicije “Novi svet”. Do sada su prevedene knjige “Zatamnjenje”, “Ubij ili budi ubijen” i “Palp”, uz jako reakcije domaće publike. Takođe, hrvatski izdavač “Fibra” je objavljivao njihove radove: “Velvet”, “Kriminal”, “Fatalna”, “Spavač”, “Zatamnjenje”, “Ubij ili budi ubijen”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana