Noć muzeja uz izložbe i koncerte

A. Madžar, dopisnici
Noć muzeja uz izložbe i koncerte

Banjaluka - Muzeji Republike Srpske otvorili su u Noći muzeja vrata brojnim ljubiteljima umjetnosti i svim posjetiocima koji su željeli da uživaju u ovogodišnjem programu ove međunarodne manifestacije.

Na taj način pridružili su se porodici muzeja koju čini više od tri hiljade muzeja iz 40 zemalja svijeta. Tema Noći muzeja ove godine je "Muzeji: pamćenje + kreativnost = socijalne promjene", koja upućuje na bogatstvo istorijskog nasljeđa koje čuvaju, kao i neophodnosti pomirenja tradicionalne misije sa kreativnošću, s ciljem razvoja i transformacije publike i društva.

U okviru programa manifestacije posjetioci Muzeja savremene umjetnosti RS imali su priliku da kroz izložbu "Mogu biti gadno strpljiv/a" vide inspiraciju trinaest domaćih umjetnika.

Brojni posjetioci došli su na koncert pop benda "Džinks" na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS. Osim u hitovima "Džinksa" Banjalučani su uživali u setu di-džej Vudija.

- Program Noći muzeja u Banjaluci veoma je dobro osmišljen, tako da manifestacije kod kolega u Muzeju RS i program u našem muzeju na neki način koordinišu - rekla je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković.

Ističe da su muzeji i ove godine programom odgovorili na temu Noći muzeja i da su sve manifestacije osmišljene s razlogom.

- Naši izvještaji prema Parizu, centrali ovog događaja, uvijek budu zapaženi, a fotografije sa naših manifestacija budu na sajtu međunarodne Noći muzeja - kazala je Labović-Marinković.

Prvi dio programa Muzeja Republike Srpske bio je namijenjen djeci, a nastupili su članovi plesne škole "Siti džez" i KUD-a "Veselin Masleša". U drugom dijelu programa Banjalučani su imali priliku da pogledaju izložbu "Tradicionalno u savremenom", učestvuju u interaktivnoj radionici izrade modnih dodataka, te da pogledaju modnu reviju Tehnološkog fakulteta. Za muzički program ove godine pobrinuli su se učenici banjalučkih srednjih škola.

U prijedorskom Muzeju Kozare Noć muzeja obilježena je prikazivanjem filma Nenada Ognjenovića "Prag i srpski slikari" nastupom mladog prijedorskog benda "Džabalebaroši", kao i igrom i pjesmom KUD-a "Kozara".

Muzej Semberije iz Bijeljine organizovao je niz aktivnosti u okviru Noći muzeja, a manifestacija je počela radionicom za djecu. Otvorene su i izložbe fotografija Planinarsko-ekološkog društva "Majevica", kao i "Egzit - nekada i sada".

Noć muzeja obilježena je i u Srbiji, a beogradska Noć muzeja je treća po veličini u Evropi, poslije Amsterdama i Pariza.

 

Trebinje

Noć muzeja u Trebinju obilježila je izložba likovnih radova u galeriji Milene Šotra. Riječ je o radovima polaznika škole crtanja i slikanja "Kembridž" i dječije likovne radionice "Cvrčci". Iako u krugu Muzeja Hercegovine traju radovi na obnovi fasade i zvonik-tornja, za posjete građana i ove godine bila je dostupna većina postavki ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana