“Noć muzeja” u Republici Srpskoj

A. M.
“Noć muzeja” u Republici Srpskoj

Banjaluka - “Noć muzeja” biće održana sutra u Republici Srpskoj, a centralni program je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzeju Republike Srpske.

Izložba “Mogu biti gadno strpljiv/a/” i koncert pop benda “Džinksi” očekuju publiku koja dođe u Muzej savremene umjetnosti RS.

Svi koji posjete Muzej Republike Srpske moći će da pogledaju radove učenika, studenata Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Tema “Noć muzeja” ove godine je “Muzeji: pamćenje + kreativnost = socijalne promjene” upućuje na bogatstvo istorijskog nasljeđa koje čuvaju, kao i neophodnosti pomirenja tradicionalne misije sa kreativnošću, sa ciljem razvoja i transformacije publike i društva.

Muzej Kozare u Prijedoru i ove će godine nizom manifestacija obilježiti "Noć muzeja" i "Svjetski dan muzeja".

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac najavio je da će u obilježavanju Svjetskog dana muzeja učestvovati članovi Kulturno-umjetničkog društva “Kozara” Prijedor i mališani iz Dječijeg vrtića “Radost”.

- Članice “Kozare” će uz tkalački stan pjevati i presti, a djeca će se u narodnim nošnjama predstaviti igrama i pjesmama. Sve to dešavaće se sutra na Malom trgu od 11 časova - rekao je Radivojac novinarima u Prijedoru.

“Noć muzeja” biće obilježena u Muzeju Kozare sutra sa početkom u 19 časova kada će biti prikazan film Nenada Ognjenovića “Prag i srpski slikari” u kojem važno mjesto zauzimaju prijedorski slikari Pero Popović i Todor Švrakić, koji su bili praški đaci.

- Uslijediće nastup mladog prijedorskog benda “Džabalebaroši”, a potom i veče prela u saradnji sa KUD-om “Kozara” kada će uz igru i pjesmu biti predstavljen dio naše tradicionalne kulture - dodao je Radivojac.

Svjetski dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a Noć muzeja od 1997. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana