Noć muzeja na radost publike

G.S.
Noć muzeja na radost publike

Bijeljina - Manifestacija "Noć muzeja" održana je u Muzeju Semberije u Bijeljini na radost brojnih ljubitelja umjetnosti.

Riječ je o programu koji se svake godine u maju održava u više od četrdeset zemalja širom Evrope, a bijeljinski Muzej otkazao je program u maju zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku.

"Noć muzeja" u subotu je pružila priliku bijeljinskoj publici da obiđe stalne muzejske postavke u neuobičajeno vrijeme, tokom kasnih večernjih časova. Za najmlađe posjetioce organizovana je radionica "U šetnji sa dinosaurusima" na kojoj su saznali koji je dinosaurus bio najveći, a koji najmanji. Mališani su dobili informacije koja je od ovih životinja imala najduži vrat, ali i koja je mogla da pojede najviše hrane... Takođe su saznali gdje su dinosaurisi nestali i kako su njihovi ostaci sačuvani do danas.

Organizatori su pripremili i dva koncerta-nastup učenika Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", kao i Daria Zombe (klavir) i vokalne etno-grupe SKUD-a "Semberija" sa solistkinjom Slađanom Stanišić.

U okviru programa manifestacije otvorena je i izložba fotografija "Modna slika Bijeljine između dva svjetska rata". Uz muzičku pratnju, a u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva začuli su se i stihovi slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina. Za ljubitelje pozorišta na sceni je odigrana komedija, kao i nekoliko monologa u izvođenju glumaca Teatra "Ubuntu" iz Bijeljine. Pred Bijeljnicima se našla i izložba rukotvorina, a u sali za istoriju organizovane su projekcije crtanih i igranih filmova.

Istorijat

Prva "Noć muzeja" u Evropi održana je u Berlinu pod nazivom "Lange Nacht der Museen" 1997. godine. Zbog velikog interesovanja publike i načina na koji je ideja o događaj ostvarena manifestacija se ubrzo proširila na više institucija i različitih gradova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana