Nobelova nagrada za pisanu riječ pripala piscu sa Zanzibara Abdulrazaku Gurni: Afrička književnost izlazi iz sjenke

Ilijana Božić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Nobelovu nagradu za književnost dobio je pisac Abdulrazak Gurna, a ovo priznanje mu je pripalo zbog beskompromisnog i saosjećajnog prodiranja u posljedice kolonijalizma i sudbinu izbjeglica u procijepu između kultura i kontinenata, saopšteno je u obrazloženju Švedske akademije.

 

Prema njihovim riječima ove godine neće biti svečanog uručenja priznanja u Stokholmu, već će dobitnik biti odlikovan u svojoj zemlji. Prošle godine Nobelova nagrada za književnost pripala je američkoj pjesnikinji Luiz Glik.

Iako su kladioničari najviše šansi davali Francuskinji Ani Erno i kenijskom piscu Nguđi Van Tjongu pobjedu je odnio književnik rodom sa Zanzibara. U najužem krugu favorita bili su Ljudmila Ulicka, Haruki Murakami, Margaret Atvud, ali i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić.

Pisac, književni kritičar i izdavač Gojko Božović istakao je za srpske medije da je ova odluka jedno od najvećih iznenađenja u novijem periodu, jer se godinama pominju poznati i značajni pisci čije se knjige prevode na desetine jezika i koji dolaze iz velikih kultura.

- Može se primetiti da poslednjih godina Nobelov komitet donosi odluke koje su naizmenične. Povremeno izazivaju kontroverze i javne rasprave, a onda usledi godinu ili dve u kojima je najveći deo književne javnosti iznenađen i više želi da sazna razloge iz kojih je ta odluka doneta nego što se bavi delom samog pisca - rekao je Božović.

Dodao je da je pozitivno to što će odluka da Gurna bude dobitnik Nobela možda doprinijeti da se baci više svjetla na tokove afričke književnosti, pogotovo na kulturu iz koje potiče ovogodišnji dobitnik.

Gurna je profesor na postdiplomskom studiju u okviru Katedre za engleski jezik na Univerzitetu u Kentu u Velikoj Britaniji. Njegov glavni akademski interes je postkolonijalno pisanje i diskursi povezani sa kolonijalizmom, posebno kada se odnose na Afriku, Karibe i Indiju. Od 1980. do 1982. godine predavao je na Univerzitetu Bajero Kano u Nigeriji. Objavio je deset romana i niz kratkih priča. Problemi izbjeglica su tema koja se provlači kroz njegova djela. Uredio je dva toma Eseja o afričkom pisanju i objavio je članke o brojnim savremenim postkolonijalnim piscima, a urednik je časopisa “Vasafiri”od 1987. godine.

Jedan od njegovih najpoznatijih romana je “Raj”, koji je ušao u uži izbor za “Bukerovu”nagradu 1994. godine. Među ostala njegova djela ubraja se i roman “Sjećanje na odlazak”, “Pilgrims Njadž” i “Dottie” koji se bave njegovim imigrantskim iskustvom u Velikoj Britaniji.

O priznanju

Nobelovu nagradu dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od deset miliona švedskih kruna ili 1.1 milion dolara. Novčani iznos nagrade potiče od zavještanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana