NIN-ova nagrada Filipu Davidu

Priredila: Svjetlana Đuričić
NIN-ova nagrada Filipu Davidu

Beograd - Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", koju je objavila "Laguna".

Ovo je juče novinarima saopštio žiri nakon završne sjednice. U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat za roman "Sabo je stao" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, Filip David za "Kuću sećanja i zaborava", koju je izdala "Laguna" iz Beograda, i David Albahari za "Životinjsko carstvo" u izdanju "Čarobne knjige" iz Beograda.

O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu predsjednik Vladislava Gordić-Petković, te članovi Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica. Svečano uručenje nagrade Filipu Davidu i obilježavanje 80. rođendana NIN-a biće održano u hotelu "Hajat" u ponedjeljak, 26. januara.

- Roman Filipa Davida "Kuća sećanja i zaborava" je sugestivna studija zla - zla u istoriji, zla u čoveku - koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: "Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla - stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je djelo Filipa Davida okarakterisao kao umjetnički dosljedan, precizno osmišljen i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čovjeku protiv koga djeluju nemjerljive sile smještene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi.

- Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, "Kuća sećanja i zaborava" je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti - navodi izdavačka kuća "Laguna" koja stoji iza posljednjeg romana Filipa Davida.

Glavni junak romana, Albert Vajs, još od djetinjstva je imao prilike da promijeni svoj identitet. Nakon što je 1942. pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vrijeme je proveo u kući "folksdojčera" koji ga nazivaju Hans i nude mu da zamijeni njihovog nestalog sina i tako se spasi od sigurnog pogroma. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobjegne iz njemačke porodice koja ga je umalo usvojila. Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svjetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na "Kuću sjećanja i zaborava". U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje.
Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se osjeća krivim, jer je mlađi brat bio povjeren njemu na čuvanje. Ogromni bol koji je osjetio jače no ikad može da nestane ako on u sljedećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti posljednju šansu da promijeni svoj identitet u skladu sa riječima jednog svog prijatelja i sunarodnika "Pamćenje je strašnije od svakog zaborava" ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Na konkurs za prestižnu NIN-ovu nagradu ove godine bio je prijavljen 161 roman koji je ispunio kriterijume, a među njima je bilo i djelo književnice iz Banjaluke Tanje Stupar Trifunović, "Satovi u majčinoj sobi", koji je ušao u uži izbor, među 11 naslova.

Književna nagrada kritike za najbolji roman godine, NIN-ova nagrada, dodjeljuje se od 1954. Prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za roman "Koreni".

Biografija

Filip David je rođen 1940. u Kragujevcu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Ovaj književnik je bio dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, odakle je odstranjen zbog učešća u organizovanju Nezavisnog sindikata. Napisao je više TV drama, filmskih scenarija ("Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta"…). Objavio je tri knjige pripovjedaka ("Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre"), roman "Hodočasnici neba i zemlje", knjige eseja "Fragmenti iz mračnih vremena" i "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". Dobitnik je priznanja: Nagrade "Mladosti", "Milan Rakić", "BIGZ-ove" i "Prosvetine nagrade" za najbolju knjigu godine, te "Andrićeve nagrade". Redovni je profesor dramaturgije na FDU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana