Nikolina Friganović: Nismo svi od istog tkanja i nisu svi nemiri isti

Milanka Mitrić
Foto: Dražan Pozderović

Kada sam dobila ponudu bila sam zbunjena i srećna u isto vrijeme. Iskreno, pitala sam se zašto ja, kojim putem i sa kojim razlozima su došli do mene u smislu izbora. Malo sam na početku samih priprema bila u strahu od obima tog zadatka. To je više bila jedna povišena doza odgovornosti, ali brzo sam počela uživati u toj pripremi, a kasnije i u samom radu.

Kazala je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolina Friganović, govoreći o igranju u televizijskoj seriji "Nemirni". Friganovićevoj je uloga Mirne Paligorić bila prva glavna uloga u nekoj seriji.

- Kod nas nije tako često da žene igraju glavne likove u serijama, pogotovo kada je ovaj žanr u pitanju. Darko Nikolić evo drugi put u svom radu stavlja ženu u centar radnje što je zaista divno, drugačije i ohrabrujuće. Hvala mu na prilici i ukazanom povjerenju - dodaje Friganovićeva.

GLAS: S obzirom na to da je ovo bila Vaša prva glavna uloga u jednoj televizijskoj seriji kakva iskustva i osjećaji Vas vežu za taj svijet?

FRIGANOVIĆ: Trudila sam se da lik Mirne bude blizak publici, da je na neki način prepoznaju, razumiju i prihvate. Važno je da sa publikom napravite kontakt te vrste, da se vežu za lik. Mirna je u suštini obična žena, samo radi posao koji nije baš tako popularan za ženu. Muče je razni nemiri. Nemiri prošlosti, poslovni nemiri, porodični, roditeljski nemiri, nemiri na zapuštenom ljubavnom planu. Iako spolja djeluje pomalo svedeno i sigurno, njen unutrašnji život je buran. Ona je sve je samo nije mirna.

GLAS: Serija "Nemirni" rađena je prema triler romanu "Jedan pogrešan korak". Kako posmatrate ovaj žanr i njegovu zastupljenost u domaćoj književnosti? Koliko je jedna takva serija, rađena prema djelu savremenog pisca, u stvari osvježenje na domaćoj sceni?

FRIGANOVIĆ: Na snimanju mi je bilo radno, prijatno i uzbudljivo. Upoznala sam mnoge zanimljive ljude i ozbiljne profesionalce. Cijela ekipa je učinila sve da se osjećam dobro i u svojoj koži i u koži Mirne Paligorić. Sa svojim direktnim partnerima sam imala dobru glumačku konekciju i mirno smo išli kroz zajedničke zadatke. Prepuštali smo se jedni drugima u radu sa povjerenjem. Lijep je osjećaj kada dijelite kadar sa nekim ko je zaista partner u sceni. Imala sam tu sreću da ih je bilo mnogo - Boris Pingović, Vaja Dujović, Dejan Aćimović, Milan Čučilović, Vukašin Jovanović, Igor Filipović, Olivera Viktorović, Damjan Kecojević.

GLAS: Kako se suočiti i suočavati sa svojim i tuđim nemirima?

FRIGANOVIĆ: Nemati mir je dobar preduslov za komplikovan život. Taj nemir nas uvlači u haos i u improvizaciju života. Nismo svi od istog tkanja i nisu svi nemiri isti. Ne postoji tu univerzalan recept. Ovo je kompleksna tema, ali za početak je važno i potrebno direktno se suočiti sa svojim nemirom i imati ozbiljnu volju i želju da mu uzmeš negaciju.

GLAS: Glumite u predstavi "Urnebesna tragedija", najnovijem komadu Narodnog pozorišta Republike Srpske. To je jedno potpuno aktuelno djelo i teme kojima se bavi su teme kojima se i sami svakodnevno bavimo. Koliko, pogledamo li temu predstave, danas brinemo o porodici i o sebi samima?

FRIGANOVIĆ: To jeste naša stvarnost. Mnogo faktora nas je dovelo do ove tačke, a i sami smo dobrim dijelom odgovorni. Nemamo strpljenja, nervi su nam tanki, gubimo se u nametnutoj brzini življenja i zbunjeni smo. Nemamo mir u sebi i tu sve počinje. Rad na sebi je možda jedini način da učinite nešto dobro prvo za sebe, onda za svoju porodicu, kolektiv, zajednicu, narod i zemlju. To nije lako, ali je prijeko potrebno.

GLAS: Koliko čuvamo i poznajemo sopstveni identitet i uopšte, pokušavamo da sačuvamo prošlost zarad bolje budućnosti? Mislite li da olako zaboravljamo te sve nove generacije stoga često ponavljaju greške predaka?

FRIGANOVIĆ: Ovaj komad postavlja razna pitanja koja su u direktnoj vezi sa našim vremenom. Savremenim jedan komad čine njegovo značenje, univerzalnim njegova suština i zato ovaj komad može da se dogodi bilo gdje.

Ali ne dešava se slučajno ovdje, naša stvarnost je toliko tragikomična da djeluje nestvarno. Svjedoci smo danas, možda više nego ikada, da se ljudima nude različite istine i stoga svako na svoj način, svojim putem informisanja, svojim kapacitetima, kritičkim mišljenjem stvara percepciju (svoje) stvarnosti. Isto tako, u momentima kada ta stvarnost postane isuviše bolna, nepodnošljiva čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se okrene nestvarnom.

GLAS: "Urnebesna tragedija" kao izraz je nešto čime bismo mogli da opišemo i svakodnevicu u kojoj živimo. Šta biste rekli da je izlaz iz ovog vrtloga koji nas zaokuplja sa svih strana?

FRIGANOVIĆ: Iskreno, ne znam. Mi smo zaista urnebesno tragični. Do te mjere je to sve urnebesno i tragično da smo i komični i jadni. Ja ne vidim kraj, ali moram da imam vjeru i nadu da će biti bolje. Ono  što je u prirodi čovjeka jeste nagon za preživljavanjem. Mi smo naviknuti da stalno nešto trpimo, prevazilazimo, da se suočavamo, jednostavno da guramo kroz taj život. Valjda ćemo biti pametniji, bolji, prisutniji u svojim životima i životima onih koji nas vole.

GLAS: Šta je uopšte pravi način suočavanja sa današnjim svijetom i očuvanja zdravog razuma, u stvari?

FRIGANOVIĆ: Mnogo smo izloženi, mislim da se treba malo i sačuvati, baš zbog očuvanja zdravog razuma.

Imamo izbor, možemo se "izolovati" od toksičnih sadržaja, toksičnih ljudi i ispuniti svoj život kvalitetnim sadržajem. Toliko smo dužni sebi.

GLAS: Iza sebe imate mnoge ostvarene uloge u pozorištu, u serijama i filmovima. Postoji li neka uloga koju možda trenutno priželjkujete i voljeli biste da je igrate nekad u budućnosti?

FRIGANOVIĆ: Nikada nisam imala želje tog tipa, jednostavno to me ne grije. Ono što vam je suđeno, tako će i biti. U poslu nisam očekivala, tražila, molila, nudila, insistirala… sve je išlo samo od sebe, neke stvari ka meni, neke od mene. Kako me je privatni i profesionalni život nosio tako sam mu se ja prepuštala. Prihvatila sam ga takav kakav jeste. Moj profesionalni put je popločan strpljenjem, ljubavlju i srećom. Jednostavno, korak po korak. Nije tu bilo nešto posebno. Neka bude kao i dosad i ja ću biti zahvalna i srećna.

GLAS: Na čemu trenutno radite i da li biste mogli da nam otkrijete nešto o tome?

FRIGANOVIĆ: Trenutno se odmaram od naporne i uspješne sezone. Uživam sa svojom djecom i porodicom. Ništa u najavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana