Nikola Tomić, umjetnik, o postavci "Crvena lista": Obratimo pažnju na svijet oko nas

Ilijana Božić
Nikola Tomić, umjetnik, o postavci "Crvena lista": Obratimo pažnju na svijet oko nas

BANjALUKA - Želio bih da posmatrajući ovu postavku mi, ljudi, razmislimo o svojim postupcima i da shvatimo da nismo mi jedini na svijetu, da postoji još vrsta koje naseljavaju ovu planetu.

Riječi su umjetnika Nikole Tomića koji je za "Glas Srpske" govorio o svojoj izložbi "Crvena lista" koja je otvorena u salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Banskom dvoru. Tomić je dobitnik plakete Banskog dvora.

Izložba "Crvena lista" opominje čovjeka na značaj i važnost prirode, ali ovaj rad bavi se istraživanjem ugroženosti jedne određene vrste, odnosno u fokusu proučavanja je vrabac.  Rad je izložen u dvije prostorije, u prvoj se nalazi instalacija sastavljena od prirodnih materijala, a u drugoj je video-rad dokumentarnog karaktera koji je izložen u ambijentu dnevnog boravka, tako da ljudi mogu u prijatnoj atmosferi da pogledaju video i izložbu. Postavku prati mnogo detalja, biljaka i predmeta, a važan dio su skice koje prate proces izučavanja vrabaca.

- Htio sam da napravim poveznicu između prirodnog staništa vrapca i mog prirodnog staništa, tako da na postavci do izražaja dolazi ta simbioza čovjeka i vrapca. Vrabac je jedina životinjska vrsta koja se samoinicijativno pripitomila uz čovjeka, oni su prije 11000 godina počeli da prate ljude i kulturu žitarica, a kako su se širili usjevi riže i pšenice tako su i vrapci naseljavali Evropu - objasnio je Tomić.

Govoreći o nazivu izložbe ispričao je da ga je inspirisala Crvena knjiga u koju se upisuju vrste koje su ugrožene.

- Vrabac je 2020. godine upisan u Crvenu knjigu što me je zabrinulo, jer se vrabac svugdje podrazumijeva. S druge strane, u vrapcu ima mnogo simbolike. Vjeruje se da vrapci  donose sreću u dom i u porodicu. Vrabac se spominje kroz istoriju, spominje se u Bibliji, svakodnevno je oko nas i onda se odjednom dešava situacija da je upisan u knjigu ugroženih vrsta. To me je zabrinulo i od tog momenta sam počeo da obraćam pažnju na njih i da ih istražujem. Tako je nastao i naziv "Crvena lista" upravo zbog pomenute knjige - rekao je Tomić.

Kako je kazao, voli da posmatra procese u prirodi i želio je da to podijeli sa drugima.

 - Živimo ubrzanim životom, digitalni, virtuelni svijet je oko nas. Ne razmišljamo  mnogo o zdravoj ishrani i načinu života, ni o tome da recimo odemo u svoju baštu i uberemo nešto domaće. Stalno žurimo i ugrožavamo i sebe i druge. Pa zamislite da smo 11000 godina živjeli u harmoniji sa vrapcima i sad odjednom taj broj opada. To nam je jasan znak da nešto nije u redu - ispričao je Tomić.

Dodao je da je upravo to priča koju je želio da prikaže, jer kako kaže ako su oni ugroženi, onda smo ugroženi i mi, ljudi. Njegova ideja je bila da približi život vrapca i njegovu povezanost sa čovjekom.

U prostoriji u kojoj je prikazano prirodno stanište vrapca izložena su debla, a kako nam je Tomić objasnio ta debla je skupljao u kampusu gdje su bila srušena. On ih je sačuvao, a onda je od drveta napravio kućice za vrapce koje nakon izložbe planira da postavi na sigurna mjesta i prepusti vrapcima na korištenje. U prostoriji, u kojoj je postavka dnevnog boravka i video-rad, nalaze se stare stvari koje je Tomić sakupljao. Tu je trosjed i tepih njegove bake, dekica njegovog djeda, stari goblen na kojem su vrapci što daje posebnu toplinu prostoru. Kako je kazao voli da prikuplja stvari koje je neko drugi odbacio i da ih nanovo iskoristi.

Postavka je otvorena u narednom periodu od osam do 20 časova.

O stvaraocu

Nikola Tomić je iz Teslića, a trenutno je na završnoj godini studija likovnih umjetnosti, smjer intermedijalna umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. U svom radu se bavi istraživanjem odnosa čovjeka i prirode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana