Nikola Simić, zvijezda koja će sijati vječno

Aleksandra Madžar
Nikola Simić, zvijezda koja će sijati vječno

Beograd - Velikan srpskog glumišta Nikola Simić, koji je preminuo u 80. godini poslije duge i teške bolesti, iza sebe je ostavio neizbrisiv trag. Zbog nezaboravnih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu prozvan je legendom, dok je važno mjesto u djetinjstvu mnogih generacija zaslužio radom na sinhronizaciji crtanih filmova.

Simić je preminuo u nedjelju uveče, a iza njega je ostalo više od 160 filmova i serija u kojima je oživljavao različite likove. Najupečatljiviju ulogu imao je u serijalu "Tesna koža" u kom je oživio lik vječitog mlađeg referenta Dimitrija Mite Pantića. Igrao je inspektora Ognjena Strahinjića u "Davitelju protiv davitelja" i Miroslava Ilića Gulivera u seriji "Više od igre". Televizijsku karijeru je devedesetih i dvijehiljaditih nastavio u serijama "Srećni ljudi", "Porodično blago" i "Ljubav, navika, panika".

U seriji koja je omiljena među svim generacijama, "Ljubav, navika, panika" Simić (Mića) i Seka Sablić u ulozi njegove supruge (Vera) gledaoce su smijehom dovodili do suza kada su na TV-u oživjeli događaje iz kuće jedne beogradske porodice.

Tugu i bol zbog gubitka svog kolege nije mogla sakriti glumica Seka Sablić.

- Jako mi je teško. Iako je Nikola imao godina i bio bolestan, čini mi se da nije bio spreman za odlazak. Najteže mi je to što znam da je bio prepun planova i želje da igra. Bio je razdragan čovek, toliko privržen svojoj profesiji, što nije čest slučaj. Mislim da mu beogradsko glumište (iako je to bilo nevažno i za života, jer je njega publika uvek obožavala) nije pružilo adekvatno mesto i priznanje. To mi se noćas pojavilo kao tužna misao - rekla je glumica.

Odlazak prijatelja i velikog komičara kratko i sa velikom tugom prokomentarisao je i srpski glumac Bogdan Diklić.

- Teško mi je, ne mogu da uobličim misao. Bio je divan čovek, glumac, bili smo jako dobri. Sve što kažem suviše je glupo u odnosu na ono što osećam - kazao je Diklić.

I baš kako kaže Bogdan Diklić, riječima je jako teško opisati tugu koja je ostala u srcima glumaca, reditelja, publike i svih onih koji su uživali u talentu Nikole Simića, čije će se replike pamtiti cijeli život i prenositi sa generacije na generaciju.

I glumica Gorica Popović prisjetila se kako je bilo raditi sa Simićem.

- Izgubili smo velikana, čoveka koji je ceo život strastveno posvetio pozorištu i glumi uopšte. Njegovo mesto teško da će iko uskoro moći da zauzme. Bio je veoma zahtevan kao partner, ali i sebi je postavljao visoke ciljeve - dodala je Popovićeva.

Ulogu života igrao je u pozorištu, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi "Buba u uhu", koja je tokom više od četiri decenije, počev od 1971. godine, odigrana skoro dvije hiljade puta. Dok je blistao na filmu, TV-u i pozorištu, uporedo je radio u kabinama RTS-a, gdje je sinhronizovao crtane filmove na neponovljiv način. Bio je Duško Dugouško, Mikelanđelo i Sekač iz "Nindža kornjača"...

Od 1959. godine bio je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima su najznačajnije nagrada za životno djelo "Branislav Nušić" za uloge u komedijama i nagrada za životno djelo "Pavle Vuisić" za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Vrijeme i mjesto komemoracije i sahrane Nikole Simića biće naknadno objavljeni.

Duško Dugouško

"Šefe, koji ti je vrag?", čuveno je pitanje samo kada ga kaže Duško Dugouško. Legendarni glas velikana Nikole Simića decenijama smo slušali u crtanim filmovima. Simić je u malobrojnim situacijama pričao o tome.

- Prvi Duško Dugouško bio je Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam, a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Pitao sam se kako ću ja to, a onda pomislio - isto kao i on. Tako je nastao taj unjkav glas - ispričao je Nikola Simić jednom prilikom.

Preminuo Zoran Čalić

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić, koji stoji iza ostvarenja "Lude godine", "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba" i "Ćao, inspektore", preminuo je juče u Beogradu u 84. godini. Čalić je autor više od 20 igranih filmova, a njegovo filmsko-televizijsko djelo posebno je izraženo u domenu omladinskog filma kao žanra.
Filmovi ovog autora ostvarili su snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma. Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umjetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije. Kremacija će biti obavljena 12. novembra u 16 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana