Nikola Pejaković: Goli Nušić odraz surovog života

Aleksandra Glišić
Nikola Pejaković: Goli Nušić odraz surovog života

Banjaluka - Pokušaćemo da nekim preciznim pozorišnim alatima uklonimo trivijalnost iz "Ožalošćene porodice", a onda i da čitavu tu oblandu humora skinemo do kraja. Ostaće nam goli Nušić, onakav kakav možda nikada nije viđen.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" reditelj Nikola Pejaković, koji u Narodnom pozorištu Republike Srpske radi režiju i adaptaciju komada Branislava Nušića, čija je premijera najavljena za decembar.

- Vjerujem da je bilo pokušaja da se problemi koje Nušić tretira, o kojima govori u svojim komadima, donesu, iznesu, prikažu na neki, žanrovski drugačiji, način, ali mislim da je danas potreban upravo jedan šok Nušić, jedan novi pogled i na njega i na njegovo djelo. On nije bio puki zabavljač i cinik, on je bio ozbiljan čovjek i govorio je o ozbiljnim stvarima - kazao je Pejaković.

On je ranije režirao Nušićevog "Narodnog poslanika", koji je u nacionalni teatar Srpske privukao brojnu publiku, ali i osvojio nagrade na mnogim festivalima.

- Nušić je, prije svega, poznavao život. Tako da su njegove riječi i njegove situacije - istinite, tačne. Zato je i aktuelan, jer je bolno iskren - smatra Pejaković.

Radnju nove predstave smjestio je u današnje vrijeme.

- To je jedan potez koji je u skladu sa konceptom, sa idejom predstave - objasnio je reditelj.

Pošto je prva čitaća proba održana u ponedjeljak, Pejaković nije htio da otkriva mnogo detalja o novoj pozorišnoj priči i o tome šta očekuje publiku na premijeri.

- Vidjećemo... To je jedan mali eksperiment, dokle ćemo stići, ne znamo ni sami - kazao je Pejaković.

Čuveni komediograf Nušić je i sam govorio: "Moj humor, izazivajući smeh na usnama, ublažava surovost života". Ali Pejaković tvrdi da on neće stvoriti predstavu koja je blaga.

- "Ožalošćena porodica" neće biti lijek za publiku. Upravo ćemo eliminacijom humora pokazati jednog oporog, jednog Nušića koji ne ublažava surovost života, jer u ovom vremenu katastrofe, u vremenu ovih i ovakvih političkih i kulturnih elita, nije nam do smijeha. Ništa više nije smiješno, životi nam se raspadaju - kazao je Pejaković.

Ekipa

Uloge u predstavi "Ožalošćena porodica" povjerene su Željku Stjepanoviću, Nikolini Jelisavac, Ljubiši Savanoviću, Aleksandru Stojkoviću, Slađani Zrnić, Vedrani Mačković-Zubović i Marini Pijetlović. Dramaturg je Branko Brđanin, scenografiju radi Dragana Purković-Macan, a kostime Jelena Vidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana