Nikola Grul: Buđenje podsvijesti preko slika

Aleksandra Madžar
Nikola Grul: Buđenje podsvijesti preko slika

Banjaluka - "Buđenje podsvesti" je ciklus slika koji sam stvarao skriveno od očiju javnosti, pa i od najužeg kruga prijatelja. Razlog je bio eksperiment koji sam želeo da izvedem da vidim kako ljudi reaguju. Inspiracija mi je bila lična unutrašnja priča.

Rekao je to za "Glas Srpske" akademski slikar Nikola Grul, čija je postavka "Buđenje podsvesti" bila izložena u nekoliko mjesta u Republici Srpskoj, među kojima su Laktaši i Nevesinje.

Grul je diplomirao slikarstvo u Banjaluci, a magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

- Nijedna slika iz ovog ciklusa nema naziv jer nisam hteo da ljudima preko imena namećem unapred neku sliku. Posetioci sami treba da probude svoju podsvest gledajući slike - kaže Grul.

Ciklus je rađen kombinovanom tehnikom, dominira jutano platno koje je prišiveno za slikarsko platno, što, prema slikarevim riječima, ulazi u neku sferu vajanja.

- Na slikama dominira crni, beli i crveni kolorit, što predstavlja eksperimentalnu fazu. Prethodne slike su prštale od kolorita - priča Grul. 

Do sada je naslikao 28 slika, u planu je serijal sa još deset.

- Otvorio sam Pandorinu kutiju i ne znam gde ću završiti. Još ne znam kada će "Buđenje podsvesti" biti u Banjaluci jer  nije lako naći prostor za izlaganje. Imao samo ponude za neke prostore koji imaju funkciju galerije, ali nisam hteo to da prihvatim - kazao je Grul.  

Dodaje da je u pregovorima i sa drugim gradovima u Republici Srpskoj, ali i u Beogradu, kao i da su mu se otvorila vrata za Zagreb i Sloveniju.

Osvrnuo se na nedostatak galerijskog prostora u Banjaluci.

- Niko ne može da mi kaže da ne mogu da se nađu uslovi da se napravi jedna pristojna galerija. Postoje stare zgrade u kojima se mogu napraviti galerija, ateljei, radionice - smatra Grul.   

Ističe dobru saradnju sa akademikom Milivojem Unkovićem, koji je osnivač i selektor likovne kolonije "Pliva" u Šipovu.

- Profesor Unković zaista ima uticaj na nas mlađe kolege. Na moj rad nema slikarskog uticaja, ali kada vidim sa kakvom energijom on u tim godinama pristupa poslu, moram da ga sledim - kaže Grul.    

Sprema se za učešće na ovogodišnjem sazivu kolonije "Lasta".

- U pregovorima sam da radim jednu veliku sliku na koloniji u Laktašima - najavio je Grul.    

Kolonije

- Učestvovao sam na nekoliko likovnih kolonija, a to su "Pliva" u Šipovu, Lasta" u Laktašima, "Jahorina", "Lastva" u Trebinju. Izbegavam kolonije na kojima se slike rade za tanjir supe i rakiju, kao i one sa velikim brojem učesnika. Kada radi mala grupa umetnika, stvara se ta intimna atmosfera i drugačije je stvarati - kaže Nikola Grul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana