Nikita Mihalkov počasni gost Kustendorfa

Mirna Pijetlović
Nikita Mihalkov počasni gost Kustendorfa

Mokra Gora - Reditelj Nikita Mihalkov biće gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će se od 21. do 26. januara održati u Drvengradu na Mokroj Gori.

Mihalkovljev film "Sunčanica", koji je svjetsku premijeru imao u Srbiji, biće prikazan na "Kustendorfu" 25. januara, a zatim će ovaj istaknuti reditelj svoje bogato iskustvo podijeliti na radionici sa mladim filmskim stvaraocima. 

Nikita Sergejevič Mihalkov jedan je od najpoznatijih ruskih filmskih autora i glumaca. Glumu je učio u dječijem studiju Moskovskog umjetničkog teatra i kasnije u Šukinovoj školi Vahtangovog pozorišta. Uz nastavak glumačke karijere, upisao se na Svesovjetski državni institut kinematografije, gdje je studirao režiju kod Mihaila Roma, koji je bio profesor i njegovom starijem bratu, Andrei Končalovskom, koji će takođe biti gost "Kustendorfa". Međunarodnu reputaciju Mihalkov je stekao svojim drugim ostvarenjem "A Slave of Love" 1976. godine. Film "An Unfinished Piece for Player Piano" prema komadu Čehova "Platonov" osvojio je prvi nagradu na San Sebastijan film festivalu.

Sa svojim filmom "Urga" (1992. godina) osvojio je "Zlatnog lava" na Filmskom festivalu u Veneciji i bio je nominovan za "Oskara" za najbolji strani film. 

Mihalkovljev najpoznatiji film "Varljivo sunce" iz 1994. obrađuje napetu atmosferu za vrijeme Staljinovih čistki. Film je dobio glavnu nagradu na Kanskom festivalu i "Oskara" za najbolji strani film i još niz priznanja.

Do 2000. godine, "Varljivo sunce" je bio film sa najvećom zaradom koji je snimljen u istočnoj Evropi. 

Ugledni stvaraoci

Uz reditelje Nikitu Mihalkova, Andreja Končalovskog, Alfonsa Kuarona i Bertranda Tavernijea, na "Kustendorfu" će biti prisutni i predsjednik Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuski filmski producent Klodi Osar, kao članovi međunarodnog žirija takmičarskog programa.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine dodijeliće švedski direktor fotografije mađarskog porijekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana