Nijanse danas odlučuju o dodjeli titule za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Milanka Mitrić
Nijanse danas odlučuju o dodjeli titule za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Banjaluka - Dvije i po godine smo radili na pripremi kandidature i riječ je o zaista obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi, zapravo, trebalo da budu osnova te aplikacije.

Imali smo dugu i napornu prezentaciju, sa pitanjima koja su se odnosila na različite sfere života kod nas. Očekujemo najbolje, mi smo sa svoje strane učinili sve i sa optimizmom čekamo odluku.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, nakon što je tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine juče u Briselu predstavio svoju aplikaciju. Osim Banjaluke, u Briselu su svoje aplikacije predstavili Mostar i norveški Bodo.

Konačni rezultati biće objavljeni danas oko podne, a pobjednik će biti izabran po zbiru glasova, a na osnovu prezentacije, aplikacije i odgovara na pitanja. U obzir se uzima i posjeta članova EPK svakom od gradova kandidata.

- Naglašavam da je ovo nevjerovatna razvojna šansa za naš grad, jer grad sa ovom titulom dobija potpuno nov identitet i novu dimenziju, pogotovo u međunarodnim okvirima. Kultura za sobom vuče veliki broj dolazaka ljudi u naš grad, međunarodnu reputaciju i to bi bio potpuno novi momenat u razvoju našeg grada - dodao je Radojičić.

Zajedno sa banjalučkim timom, u Briselu su i načelnici partnerskih gradova u ovom projektu, Bihaća i Jajca - Šuhret Fazlić i Edin Hozan.

Projekat u Briselu su branili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnik Jajca Edin Hozan, zajedno sa članovima tima, a to su: Monika Ponjavić, Saša Đorđević, Marko Bilbija, Dijana Grbić, Mirjana Galić, Ognjen Šukalo i Nikola Kužet.

Gradovi partneri projekta su Bihać i Jajce, koji su se povezali saradnjom na pomenutom projektu, te planiraju da nastave saradnju, bez obzira na ishod.

- Mi smo u istom projektu, jer je ovo zajednički projekat naša tri grada. Želimo da svim građanima BiH ponudimo nešto novo i optimističkije, a kompletan projekat smo pripremali sa puno želje i dobre energije - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Aplikaciona knjiga kojom se Banjaluka bori za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine objavljena je u ponedjeljak naveče. Pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, te lajtmotivom “Suočavanje”, strategiju čine četiri ključne teme: “Naizmjenična struja”, “Punjenje baterije”, “Iskra” i “Nova energija”.

- Prezentacija je bila fantastična, tako da komisija poslije nje nije imala pitanja vezana za kulturu, ali su imali o projektu koalicija gradova. Ukoliko dobijemo titulu, plan je da se saradnja širi na deset ostalih gradova - objasnila je članica tima Monika Ponjavić.

Ona je  dodala da smatra da je na komisiju ostavljen izuzetno dobar i pozitivan utisak.

- Nadam se dobrom ishodu, jer smo najbolje što smo mogli uradili to što je do nas . Odlučivaće nijanse - naglasila je Ponjavić.

Program se sastoji iz dva pola, uz pomenute četiri programske struje i ukupno 72 projekta, od čega je njih 80 odsto dobijeno putem poziva.

- Naizmjenična struja je ona koja mijenja smjer. Promijeniti svoj smjer nije uvijek najlakši zadatak. Samim tim, “Naizmjenična struja” nastoji da napravi prvi, neophodni korak u transformisanju Banjaluke, ali i BiH, države koja je prekinula najduži period mira u Evropi, u otvoreno, multikulturalno evropsko društvo - naznačeno je o ovom segmentu projekta. Za drugu fazu projekta naglašeno je da će se baviti problemima grada, te nedostatkom kapaciteta (ljudi, prostora, povezanosti).

“Iskra” je treća faza i simboliše spajanje. Fokus ove faze stavljen je na kulturno i istorijsko nasljeđe, te pronalazak inovativnih načina predstavljanja u kontekstu savremenog doba.

- Ključ u stvaranju nove energije je natjerati nešto da se pomjeri. U našem slučaju, sa mrtve tačke. “Nova energija” dovodi kulturu i umjetnost u vezu sa prirodom, na neočekivana mjesta, istovremeno podižući svijest o životnoj sredini i doprinoseći njenom očuvanju i zaštiti - dodaje se o posljednjoj fazi projekta.

Aplikaciju su, uz pomoć banjalučke kulturne scene, osmislili, napisali i dizajnirali: Monika Ponjavić, Vuk Radulović, Marko Bilbija, Saša Đorđević, Bojan Galić, Mirjana Galić, Dijana Grbić, Nemanja Milenković, Ognjen Šukalo i Nikola Kužet.

Projekat i program se oslanja na Strategiju razvoja kulture Banjaluka 2018-2028, strateški dokument koji je junu 2018. usvojen u Skupštini grada, i tako postao prvi strateški dokument razvoja kulture na nivou grada u BiH.

Pomenuta aplikacija daje odgovore na oko 40 pitanja predstavljenih kroz sedam poglavlja:  doprinos dugoročnoj strategiji, kulturni i umjetnički program, evropska dimenzija, participacija, menadžment i kapacitet za implementaciju.

Prenos proglašenja pobjedničkog grada biće obezbijeđen na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici grada Banjaluke danas od 11.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana