Nevena Milašinović: Apstraktni zapisi u imaginarnom svijetu

Aleksandra Madžar
Nevena Milašinović: Apstraktni zapisi u imaginarnom svijetu

Banjaluka - U okviru ove postavke našli su se radovi koji nose tematiku unutrašnjih imaginarnih prostora i emocija, podstaknutih muzikom, pokretom i riječju kao inspiracijom.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Nevena Milašinović čiju izložbu "Apstraktni zapisi" zaljubljenici u umjetnost imaju priliku da pogledaju do 30. aprila u izložbenom prostoru banjalučke Galerije UDAS.

Mlada umjetnica Banjalučanima se predstavila početkom godine izložbom "Pokreti" u Banskom dvoru Kulturnom centru i upoznala ih sa njenim apstraktnijim načinom slikanja i ekspresivnijim pristupom slici.

- Razlika između ove dvije postavke je u tome, što su u ciklusu "Pokreti" bile izložene slike na platnu, pored radova na papiru i praćene pjesmama koje pišem. Pokušavam da spojim sliku, riječ i prostor. Svoj, imaginarni i onaj koji me okružuje - kazala je Milašinovićeva.

Novi radovi grupisani su, kako kaže, u mikrocjeline.

- Zbog toga se može primijetiti da se oblik i forma kreću od nekog vida figuracije, prepoznatljivog oblika, pa do potpune apstrakcije, gdje boja, potez i ritam imaju glavnu ulogu - rekla je slikarka.

Osim slikarstva, svoje kreativno nadahnuće pokazala je kroz rad na scenografijama za predstave u Narodnom pozorištu Republike Srpske i banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac". Srađivala je i sa DIS teatrom, kao i sa Banjalučkim studentskim pozorištem.

U nacionalnom teatru Srpske bio joj je povjeren rad na scenografiji za hit komediju "Žiranti", ali i na drami "Pravednici" slavnog Albera Kamija, za koje kaže da su joj predstavljale odlično iskustvo.

- Cijeli proces rada na predstavi za djecu "Crvenkapa" u pozorištu "Jazavac" bio je veoma zabavan. Zanimljive su bile probe, traženje komičnih detalja na sceni i u kostimima. Prije ovog komada u istom teatru radila sam scenografiju za predstavu "Andrija" - kaže Milašinovićeva.

Skice i zapisi

- Publika koja dođe da pogleda radove uz ciklusa "Apstraktni zapisi" može da vidi dvadesetak radova, rađenih kombinovanom tehnikom na papiru ili kartonu. Koristila sam akrilne boje, gvaš, tuš u kombinaciji sa kolažom. Različiti su formati, pretežno manjih dimenzija. Iako su one u likovnom smislu slike, ja ih nazivam i skicama ili zapisima - kaže Nevena Milašinović

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana