Nevena Ivanović, dizajnerka, za “Glas Srpske”: Modernost ne isključuje tradiciju

Milanka Mitrić
Nevena Ivanović, dizajnerka, za “Glas Srpske”: Modernost ne isključuje tradiciju

Kolekcija “Okineo” predstavlja kolekciju svakodnevnih komada koji su proizašli iz osam godina saradnje sa NEO voriorima, ljudima koji su se okupili oko istih vrednosti.

Ovako je razgovor za “Glas Srpske” započela modna dizajnerka Nevena Ivanović, koja stoji iza “NEO dizajna”, govoreći o novoj kolekciji koju će predstaviti u Banjaluci na događaju “Creative Fashion Industry”, a koji će biti održan 15. i 16. juna u Banskom dvoru Kulturnom centru.

- Komadi su nastajali postepeno i pojedinačno, da bi na kraju formirali celinu, koja je inspirisana ljudima koji čine NEO - dodala je ona.

GLAS: Ova kolekcija posvećena je klasičnim NEO krojevima i nekim upečatljivim komadima iz prethodnih kolekcija. Šta biste izdvojili kao posebnost kolekcije “Okineo”?

IVANOVIĆ: Posebnost kolekcije krije se u tome što nije kreirana kao ostale kolekcije sa pričom u koju se svi komadi uklapaju, već je kreirana iz različitih priča i potreba ljudi koji su  tokom godina nosili ove komade i koji su svojim sugestijama i energijom doprineli tome da sadašnja kolekcija izgleda kao što izgleda. Osim toga, razlikuje se i po tome što su ovoga puta uključeni printovi i širi je spektar boja i materijala korištenih u kolekciji. Način izrade je promenjen i prilagođen jednostavnijim komadima, a istraživali smo i u formama  i jednostavnim krojevima koji su pogodni za kombinovanje i za svakodnevno nošenje.

GLAS: Spajanje prošlosti i budućnosti je često u različitim vrstama umjetnosti. Vi to spajate u kreacijama koje stvarate. Kada ste počeli prije mnogo godina, koja Vam je bila glavna ideja vodilja i šta se promijenilo na tom putu?

IVANOVIĆ: Koncept brenda nije se menjao od početka, jer mi je suštinska vodilja bila otkrivanje ličnog identiteta kroz kolekcije koje bi istraživale neke identitete i različite svetske kulture. Te kulture birala bih po osećaju pripadnosti koji bi mi se pojavljivao kada bih gledala neke elemente iz tradicije dalekih naroda. Na taj način pravim mapu potencijalnog DNK materijala i svojih predaka. Ideja mi je da jednog dana, kada osetim da je taj proces završen, uradim pravi DNK test i otkrijem koliko se zaista poklapa. Brend je zasnovan na tom konceptu da naša inspiracija dolazi od stvari koje su nečim povezane sa nama i našim poreklom. Ili je to možda samo moja priča, ali jedva čekam da otkrijem da li je celo ovo putovanje išlo unapred određenom putanjom ili smo zaista sposobni da razmišljamo šire od onoga što je za nas predodređeno.

GLAS: Kada govorimo o tradiciji i modernosti, što su takođe oznake Vaših kreacija, šta je ono iz tradicije što Vas posebno privlači prilikom stvaranja za moderno doba? Da li je ideja sačuvati i tradicionalno i moderno, ali na drugačiji način?

IVANOVIĆ: Moja ideja je da prikažem da tradicija nije nešto što moramo da odbacimo da bismo bili moderni, već da je važno da znamo koji su nam koreni, šta je ono što je postojalo pre nas kako bismo to isto mogli da menjamo i unapređujemo. Jedno bez drugog ne može da postoji i suštinski je važno za jednu ličnost, za zajednicu, naciju da zna svoju istoriju i tradiciju, jer je to ono što nas čini ovakvima kakvi jesmo.

GLAS: Kada je riječ o materijalima koje koristite prilikom izrade, posebno sada, važan je reciklirani materijal. Koliko Vam je važna održivost u tom smislu ? I koliko je, između ostalog, briga za okolinu smjer kojim bi dizajneri trebalo ozbiljnije da krenu?

IVANOVIĆ: Održiva moda je tema koja je u trendu poslednjih desetak godina i drago mi je što je tako, zato što je važno da razmišljamo o uticaju na okolinu, s obzirom na to da imamo samo jednu planetu koju treba sačuvati i o kojoj treba brinuti. Naš uticaj je veliki iako često toga nismo svesni. Uticaj pojedinca je ono što može da se oblikuje na ovaj način i da se širi i na taj način postane veće i doprinese očuvanju životne okoline. U NEO dizajnu trudimo se da koristimo što više materijala koji su preostali od velikih brendova. Kada imamo priliku radimo i sa recikliranim materijalima, a često koristimo materijale, ne samo tekstilne, koji bi inače postali otpad, ali kroz razne obrade i  primene na drugačiji način koristimo ih i oni ne završavaju na đubrištima. Nama je važno da kroz sve što radimo napravimo maksimalno dobar utrošak i materijala, a da sve što nam ostane iskoristimo za nešto drugo ili  recikliramo. Tako da naš pristup je usmeren kao održivosti i reciklaži. Nadam se da će u skorije vreme i država doprineti tome tako što će se više uključiti u održive načine proizvodnje i energije, ali i drugih proizvoda. Prvenstveno bi bilo važno da se pozabavimo reciklažom onoga što je već oko nas i ponovnom upotrebom istog.

Pomjeranje granica

GLAS: Šta vidite kao posebnost današnjeg svijeta mode? I koliko je u tom svijetu teško pomjerati granice i stvarati nešto drugačije?

IVANOVIĆ: Moda danas je raznolika i možemo to da vidimo putem interneta i koliko se brzo i na sličan način razvija širom sveta. Pored tog uticaja i globalizacije modnih trendova, zanimljivo je šta se sve može otkriti i da je to nešto što nam pruža izobilje inspiracije. Pomeranje granica je sada lakše nego ikada baš zato što imamo pristup mnogim informacijama. Nikada nije teško stvarati nešto novo, autentično i drugačije ako stvaramo nešto što je naše i ako se bavimo svojim autentičnim svetom i  pristupom. Sve dok gledamo unutra, a ne ka spolja, nije teško biti drugačiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana