Neprolazna djela Kamija i Eliota

Mirna Pijetlović
Neprolazna djela Kamija i Eliota

Kultni svjetski pisci koji su stvorili književna djela neprolazne vrijednosti, dobitnici brojnih priznanja za svoj rad, među kojima se najviše ističe Nobelova nagrada za književnost, francuski i engleski pisci Alber Kami i Tomas Sterns Eliot, napustili su ovaj svijet na isti dan, 4. januara.

Alber Kami bio je francuski pisac, filozof i novinar, a ostaće zapamćen po svom karakterističnom stilu pisanja i tematikom kojom se bavio u svojim djelima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.

Rođen je 7. novembra 1913. u porodici siromašnog alzaškog zemljoradnika u Alžiru. Otac je, ubrzo po dječakovom rođenju, poginuo u čuvenoj bici na Marni u Prvom svjetskom ratu.

Kamijevo školovanje i kasnije studije na Filozofskom fakultetu u Alžiru protekli su u svakodnevnoj borbi za opstanak. Kao student je morao sam da zarađuje za hljeb, udara pečate na vozačke dozvole u alžirskoj prefekturi, a u slobodnim časovima da prodaje automobilske dijelove i bilježi barometarski pritisak u meteorološkoj stanici.

Kami zatim radi u alžirskoj radio-stanici, interesuje se za pozorišnu umjetnost, a jedno vrijeme radi i sa vlastitom pozorišnom trupom. Do sedamnaeste godine, kada mu je dijagnostifikovana tuberkuloza, aktivno se bavio fudbalom.

Sport i nauku je zavolio pod uticajem nastavnika u osnovnoj školi. Zahvalnost mu je odao i tokom inauguaracionog govora pri dodjeli Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.

Uspješna publicistička aktivnost, međutim, postepeno ga odvodi književnom stvaranju. Kao esejist, kritičar i urednik lista "Borba", koji je 1940. pokrenuo u Parizu, Kami postaje istaknuta ličnost u francuskom pokretu otpora protiv nacizma.

Bogato životno iskustvo i već oformljena vizija svijeta počeli su da dobijaju svoj umjetnički oblik u nizu njegovih slavnih romana: "Stranac" (1942), "Kuga" (1947) i "Pad" (1956), zatim u dramama "Nesporazum" (1944), "Kaligula"(1944) i Opsadno stanje (1948), kao i u ditativnom lirskom komentaru romana "Stranac", objavljenom 1943. godine pod nazivom "Mit o Sizifu". Poznati roman je i "Pobunjeni čovjek" (1951).

Kamijevom književnom djelu odato je najveće priznanje dodjeljivanjem Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.

Kami je poginuo 4. januara 1960. u saobraćajnoj nesreći. Vozač je bio njegov bliski prijatelj i izdavač Mišel Galimar, koji je takođe poginuo. Njegove dvije kćerke bliznakinje, Katrin i Žoan, vlasnici su autorskih prava na njegova djela.

Tomas Sterns Eliot bio je engleski pisac američkog porijekla, jedan od najpoznatijih evropskih pjesnika 20. vijeka, dobitnik mnogih nagrada, među njima Nobelove 1948. i Geteove 1954.

Bio je nosilac 16 počasnih doktorata. Eliot je rođen u Sent Luisu. Studirao je na Harvardu, Sorboni i na Oksfordu. Do kraja svog života ostao je u Engleskoj.

Bio je pjesnik, kritičar, izdavač i više godina urednik vrlo uticajnog književnog časopisa "Criterion". Od pojave poeme "Pusta zemlja" i nekih kritičarskih tekstova Eliot počinje da vrši snažan uticaj na englesku i američku poeziju. Eliot je takođe pisao i drame u stihu.

Umro je u Londonu, 4. januara 1965. godine.

Prozni stil

U svojim djelima, bilo da su romani, drame ili eseji, Alber Kami se bavi čovjekom i ljudskom egzistencijom. Traga za smislom čovjekovog trajanja i uprkos radostima koje život pruža on u njemu otkriva apsurd, mnogo šta što ga čini besmislenim, odakle i čovjekovo trajno nezadovoljstvo u ovom svijetu i stalni sukob pojedinca i svijeta i osjećaj čovjeka da je stranac u ovom svijetu. Na temu te filozofije nastaće njegov roman "Stranac", koji i jeste slika o apsurdnosti trajanja, koji će svoje objašnjenje dobiti u eseju "Mit o Sizifu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana