Neophodno sistemsko ulaganje u film

Mirna Pijetlović
Neophodno sistemsko ulaganje u film

Banjaluka - Drugi dan Međunarodnog filmskog festivala kratkog filma "Kratkofil Plus", koji se održava u Domu omladine i tvrđavi Kastel u Banjaluci, protekao je u znaku premijere filmova "Kratkofil Punč" programa, te kvalitetnih kratkih filmova u takmičarskom programu.

Kako je izjavila direktor festivala Darija Buzaković, ono na šta su, između ostalog, naročito ponosni je upravo premijera u okviru internacionalnog "Punč" programa, koji je zapravo njihova produkcija potpomognuta saradnjom sa značajnim filmskim festivalom iz Švajcarske.

- Ovo je naš mali doprinos razvoju kinematografije u Republici Srpskoj i BiH, u koji je zaista potrebno sistemski ulagati, kako bismo mogli ravnopravno parirati sa svjetskim produkcijama. Smatram da postojanje Akademije umjetnosti u Banjaluci predstavlja veoma dobar temelj za njegovanje mladih talenata. Potrebno je samo to prepoznati i pomoći realizaciju njihovih genijalnih ideja - smatra Buzakovićeva.

Naime, riječ je o omnibusu pet kratkih angažovanih filmova gdje su svoje ideje predstavili mladi režiseri amateri: Ivana Živković, Adnan Smajić, Sanja Jokić, Dušica Lipovac, Bahareh Mihradi i Emili Norling, a publika je u velikom broju ispratila premijeru koja je održana u četvrtak u Domu omladine. Nakon Banjaluke filmovi će biti prikazani i u Švedskoj.

Nakon premijere i BAFTA bloka filmova "Nepoznata djela", dobra filmska energija se premjestila u bioskop na otvorenom, na tvrđavu Kastel, gdje je prikazan drugi blok takmičarskih filmova.

Program dugometražnih filmova "Panorama Plus" u četvrtak uveče pred publiku je donio film "Virunga". Riječ je o dokumentarcu koji je režirao Orlando fon Ajnsajdel, a kao izvršni producent potpisan je holivudski glumac Leonardo Dikaprio.

"Virunga" je nevjerovatna i istinita priča o grupi hrabrih ljudi koji rizikuju svoje živote kako bi stvorili bolju budućnost u dijelu Afrike koji je čitav svijet zaboravio. 

Nakon projekcija gosti su se zabavljali uz note talentovane pjevačice Vanje Mišić u "Skrivenom vrtu" na Kastelu.

Program

Treće veče festivala, donio je, pored takmičarskih filmova, i sedam ostvarenja studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, brojne radionice i interesantne filmove za sve generacije te nagrađivani film Želimira Žilnika "Destinacija Serbistan", koji je i gost festivala. U subotu, 25. jula, je dodjela nagrada najboljima, a u nedjelju se festival zatvara promocijom filmova najmlađih režisera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana