Nenadu Milkiću godišnja nagrada Udruženja književnika RS za roman “Kosti”: Tragične sudbine nesrećnih pojedinaca

G.S.
Nenadu Milkiću godišnja nagrada Udruženja književnika RS za roman “Kosti”: Tragične sudbine nesrećnih pojedinaca

BANjALUKA - Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2020. godinu dodijeljena je književniku Nenadu Milkiću za roman “Kosti”. U pitanju je prva knjiga zamišljenog četvoroknjižja pod naslovom “Pogrom”, u autorskom izdanju.

- Nenad Milkić u romanu “Kosti” pripovjedački uvjerljivo, umjetnički sugestivno i snažno prikazuje složene ratne prilike u Sarajevu, u periodu 1992-1995. godine. Autor hrabro obrađuje tematiku kojoj u savremenoj srpskoj književnosti još uvijek nije posvećena neophodna pažnja. Ratne strahote grada, koji iznutra razara sopstveno biće noseći tako u sebi osobine prokletoga grada Vavilona, Milkić dominantno prikazuje iz nacionalno neopterećenih, pripovjedački neutralnih perspektiva, stavljajući u narativni fokus sudbinu nesrećnih pojedinaca čiji životi su nestali u vihoru nepredvidive balkanske istorije - navodi žiri u čijem sastavu su bili Duško Pevulja, Tihomir Levajac i Željka Pržulj.

Žiri navodi da je u pitanju roman koji istovremeno pokazuje svu uzvišenost i bijedu ljudskosti.

- Iako pretežno obilježena nepojamnim strahotama, Milkićeva pripovjedačka estetika mogla bi se sažeti u maksimu jednog od sporednih a upečatljivih junaka njegovog romana: Zlo je prolazno, dobrota je vječna. Roman je pripovjedački zasnovan na više narativnih planova, čija preplitanja doprinose njegovoj dramatici - naznačio je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana